Пукнатини в западната стена на подкрепа за Украйна се появяват, докато Източна Европа и САЩ се насочват към избори

...
Веднъж стабилна, подкрепата, която Украйна получи от най-големите си поддръжници
Коментари Харесай

Веднъж стабилна, подкрепата, която Украйна получи от най-големите си поддръжници за своята защита срещу Русия показва пукнатини

От ДЖЕЙМИ КИЙТЪН Associated Press, МАТЮ ЛИй Associated Press и ВАНЕСА ГЕРА Associated Press 23 септември 2023 г., 12:02 ч. Украйна получи от най-големите си поддръжници за борбата си срещу Русия показва пукнатини.

Политическа позиция на места като Полша и Словакия, където търговски спор с Украйна предизвика напрежение, и резервираност на републиканците в Съединените щати относно големите разходи на Вашингтон за подкрепа Украинската армия повдигна нова несигурност относно ангажимента на Запада към усилията му да прогони руските нашественици повече от 18 месеца във войната.

И руският президент Владимир Путин, който се надява за да надживее съюзническата подкрепа за Киев, ще бъде готов да извлече печалба, ако види, че Украйна изпитва недостиг на противовъздушна отбрана или други оръжия.

Западът отдавна е на рамо- до рамо с Украйна срещу Русия. Но между пламенните, безкрайни молби на Украйна за помощ и огромните подаръци от нейните поддръжници се появиха признаци на раздор.

През юли тогавашният министър на отбраната на Великобритания каза, че Украйна трябва да покаже „благодарност“ на Запада, след като Киев поднови гласния си — но неуспешен — натиск за присъединяване към НАТО .

Тази седмица се появи нова битка, след като Украйна подаде жалба в Световната търговска организация срещу три съседки и членки на Европейския съюз – Унгария, Полша и Словакия – за забрана внос на украински селскостопански продукти, ключов износ за изморената от война икономика на страната.

Тримата настръхнаха от този ход, а полският премиер Матеуш Моравецки отвърна на удара че страната му „вече не прехвърля никакви оръжия на Украйна, защото сега се въоръжаваме с най-модерните оръжия“.

Някои служители на ЕС предупредиха, че Путин се наслаждава на новото шоу на разногласията на Запада в момент, когато украинските войски постигат бавни успехи в контранастъплението си срещу руските сили, които все още контролират огромна част от източна и южна Украйна.

Все пак, от Вашингтон до Варшава, където военните разходи и възможностите за подпомагане на Украйна са под въпрос, официални лица омаловажават всякакви приказки за разрив.

"Не вярвам, че един политически спор ще доведе до срив", каза полският президент Анджей Дуда, добавяйки, че неговият премиер има предвид само новопоръчани оръжия, които така или иначе никога не би отишъл в Украйна.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на администрацията на Байдън, каза в четвъртък, че вярва, че „Полша ще продължи да бъде поддръжник на Украйна.”

Украинският президент Володимир Зеленски, по време на кратко посещение във Вашингтон тази седмица, се опита да укрепи подкрепата на САЩ за страната си, която е включена в политическата кампания преди президентските избори догодина. Бившият президент Доналд Тръмп и водещият съперник на Републиканската партия, губернатор Рон ДеСантис от Флорида, казват, че искат САЩ да спрат да изпращат оръжия на Украйна.

Sen. Джо Манчин, D-Западна Вирджиния, след среща със Зеленски в четвъртък, призна, че „хората говорят колко пари“ се харчат. Но той добави: „Инвестираме в демокрацията.“

Други кандидати за президент на Републиканската партия като бившия вицепрезидент Майк Пенс, бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли и бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи подкрепя Украйна.

Политика по въпроса също се разиграва в Източна Европа. Президентът на Литва Гитанас Науседа, голям поддръжник на борбата на Украйна срещу Русия, призова в платформата X, известна преди като Twitter, своите колеги в Украйна и Полша „да разрешат текущите различия“ и каза, че страната му е готова да „улесни“ диалога между тях.

Пьотр Бурас, базиран във Варшава старши сътрудник в Европейския съвет за външни отношения, каза: „Полско-украинските отношения станаха заложник на полските предизборна кампания“, визирайки парламентарните избори в страната следващия месец.

Въпреки това, вредата от коментарите на Моравецки остава, предупреди той.

„Това нанася голяма вреда на украинската кауза, тъй като този разказ наподобява и легитимира онези гласове в Европа (главно крайнодесни), които задават въпроса необходимостта от доставка на оръжие на Украйна“, каза Бурас в имейл.

Роберт Фицо, двукратен министър-председател на Словакия, се завърна като фронт- участник в парламентарните избори в тази страна. Неговата популистка, лява партия заложи проруска позиция и обеща да преобърне военната и политическата подкрепа на Словакия за Украйна, ако бъде избрана на вота на 30 септември.

Никлас Масур, военен анализатор в Центъра за изследвания на сигурността към Федералния технологичен институт в Цюрих, каза, че е възможно някои политически партии да „сложат яйцата си в националистическа кошница, за да... се подиграват с електората" и избягвайте впечатлението за оказване на „прекомерна солидарност към Украйна“ за сметка на вътрешните интереси.

„Би било наивно да се предположи, че няма компромиси между интересите на отделните страни от НАТО и украинските интереси“, каза Масур, който нарече Полша „яростен поддръжник“ на Украйна, когато става въпрос за доставка на военно оборудване.

„Има широко стратегическо припокриване, но това не означава, че във всеки случай тези интереси са съвпадащи“, каза той. Въпроси като енергийни или хранителни доставки са „критични или ако щете невралгични точки в отношенията между тези страни“.

Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша и сега старши сътрудник в мозъчния тръст на Атлантическия съвет, каза, че неотдавнашното безпокойство в Източна Европа „не е краят на полско-украинския съюз" и посочи усилията на Дуда да отхвърли коментарите на своя премиер.

"Тази мини-криза може да е достигнала своя връх", Фрид каза по телефона от Берлин."Това ще се случи... в ситуация на война, в която нервите на хората са изпържени и има реални проблеми."

„Сравнително съм убеден, че това ще бъде поправено и е в процес на поправяне — поне се надявам да е така," каза той.

___

Keaten съобщи от Женева. Лий съобщи от Вашингтон.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР