Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №3 на седмицата: Кой иска Скопие да остане извън ЕС? Вижда му се кандилото

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.

Кой има интерес от продължение на блокажа сред България и Северна Македония? Когато си отговорим на този въпрос, тогава ще имаме и решение на казуса. Тези сили и ползи, които втвърдяват до безумство отношението на Скопие към София, явно държат районен съд Македония да остане отвън Европейски Съюз колкото може по-дълго време.

Позицията на Скопие е много разногледа напоследък. От една страна, желаят в Европейския съюз. Официално, държавнически и като общество. От друга - същата тази страна насърчава антибългарските изявления и прояви, в това число обвинявания във фашизъм и откровени репресии по отношение на българите там.

Защото в случай че България е фашистка страна, както свободно се тиражира това в Северна Македония, значи Европейският съюз първо е приел за член фашистка страна, продължава да има за член фашистка страна, затова самият той адмирира фашизма. Е, накъде сте се запътили тогава, братя край Вардаро?

Подобно шизофренно държание несъмнено си има разумно пояснение, а логиката в тази ситуация е главно геополитическа. Въпреки че май този подробност с фашизма е повече от манталитета - може ли да ругаеш България и никак да не се сещаш кого обиждаш като последица? Може ли да тъпчеш българите, имащи паспорти на същия този Европейски Съюз, т.е. - те са европейски жители, и да очакваш от Европейски Съюз благословия? В последна сметка, какво имаш като опция, с изключение на да се оплачеш на арменския поп какъв брой неприятни са българите? И той да се смее от сърце, тъй като българите първи признаха Македония и за разлика от гърците и сърбите въобще не направиха проблем за нейното име, език или територия.

България направи доста - и президентът Желев, и дипломати от всевъзможен сан, с цел да бъде приета тази нова страна от света. Заслугата на Желев е, че персонално убеди Елцин и Демирел. Малко ли е? Защо беше относително бързо приета Македония? Защото светът тогава повярва на България и на младата нейна народна власт, твърдо насочена към Европейски Съюз и НАТО.

Да върнем лентата малко обратно.

Когато признахме страната Македония, от кого се беше отделила тя? От Югославия. Кой и до ден-днешен не може да ни елементарни това? Белград. За кого дълго време тази страна беше БЮРМ - Бивша Югославска Република Македония? Кой и досега използва " фашистка страна " и във връзка с Хърватия, също поискала самостоятелност и получила я посредством война?

Без коментар. Просто обстоятелства.

Скопие би трябвало да уточни целите си като страна. Ако най-сериозният приоритет е участието в Европейски Съюз и в случай че северномакедонците в действителност желаят това, е редно да извървят своя път към постигането на тази цел. Така, както го е извървяла и България, а и доста други страни-членки. На първо място, да съблюдава записаното в Договора, който сме подписали и който действително не съблюдава. На второ - да спре езика на омразата. На трето - да зачита правата на 120 000 български жители.

Не е правилно, че управляващите в Скопие не знаят тези неща. Много добре ги знаят, само че някаква невидима ръка ги държи на отдалеченост от България. И от Европейския съюз.

Хайде в този момент да поразсъждаваме чия е тази дъъълга ръка.

Кой има интерес на Балканите да няма повече страни, членуващи в Европейски Съюз, от признатите досега? Чия идея за сигурност ще бъде нарушена? Чии пазари ще бъдат застрашени? И чии безконтролни все още финансови потоци? Колко от съседите на РСМ имат откровено предпочитание тя да влезе в Европейски Съюз? И коя суперсила не желае? Същата ли, която припознава в Белград своя най-верен съдружник? Съюзник, който в никакъв случай няма да влезе в НАТО и това го прави най-верен, а не православието, употребявано като опиат за по-наивната част от народите.

Само че с кандило и тамян да прикриваш геополитически ползи може да е изконно славянско, само че е прекомерно демоде. Иззад пушека прозират ползи, елементарно забележими даже от Брюксел. Та този, който се пробва да се скрие зад антибългарската нервност, не съумява доста добре - вижда му се кандилото.

Странно, само че с Албания Скопие няма проблем. В РСМ не просто има албански партии, ами са и показани в Народното събрание. Не просто са приети албанците за съставка от македонски народ, само че и са една четвърт от него - най-голямото малцинство. Защо българите са чак подобен проблем, щом не са половин милион като албанците, а една 120 000?

Консултативният съвет при президента, който се организира в понеделник, препотвърди досегашната българска позиция във връзка с РСМ. И вярно, тъй като ние няма накъде повече да отстъпваме. Да обещаваме периоди е безсмислено, резултатите от спазването на договореностите ще са постоянни колони за създаване на бъдещите мостове.

Набелязаното от КСНС е сплав от конструктивизъм и прагматизъм - взаимни комисии и отраслови работни групи, работа само че Коридор №8, работа в посока реализация на двустранните ползи.

Ето за какво и министър председателят Петков заслужава специфична поддръжка за визитата, което възнамерява. Въпреки отлагането, то ще се състои, като мотивът е и празничен. 30-годишнината от признаването на страната Македония е прекрасен мотив и за още нещо - управляващите в Скопие да стартират да се държат зряло и отговорно. Кандилото не е опция.

 Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР