Публикуваме коментара на столичния общински съветник и музикант Венци Мицов

...
Публикуваме коментара на столичния общински съветник и музикант Венци Мицов
Коментари Харесай

Културата, Боил, Елена и някои други съображения

Публикуваме коментара на столичния общински консултант и музикант Венци Мицов от профила му във фейсбук без редакция.

И по този начин, някой правил ремонт, различен съдил трети, четвърти го съдили, па извадил скришен запис на първия, който еди какво си... Не знам, не ме интересува изключително тая сапунка, само че тя ми дава мотив да кажа някои неща, тъй като за просвета у нас се приказва рядко и най-вече в жанр " или положително или нищо ". Защото жива просвета не се прави от мъртви админи, нито от умрели партийни апарати и овехтели и миришещи на нафталин втръснали герои, затънали във фекалиите на партийно - ченгеджийския мейнстрийм.

Първо - би трябвало ли Банов да подаде оставка след днешната конференция?

О, да!

Но не поради нея!

И не поради Елена Йончева и нейната флашка!

Банов трябваше да си иде още когато излезе по малкия екран и сподели, че не знае по какъв начин може да се оправи читалището в Шипка. Или откакто излезе и сподели, че не знае по какъв начин да се спасят старите здания - монументи. Или откакто даде 200 000 лв. за фотосите на тържествен клип за европредседателството ни, а останалите пари от финансирането на културните прояви даде за стени от тухли, килими от китки и работилници за мартеници. Или откакто съобщи, че не знае и по какъв начин да се реши казуса с обединенията на БНР. Но най - към този момент Банов трябваше да си тръгне, тъй като се съгласи да ръководи министерство, с което страната се подиграва, подхвърляйки му трохите от държавната трапеза.

Банов трябваше да си тръгне, само че не е единствено Банов. А и неговият предходник.

Защото Банов за мен не е единствено Банов, само че и 50 % Рашидов. И тъй като Банов последва прецизно " политиката " на Рашидов - помпозна соц манифестация, прикриваща неналичието на наличие. И от политиката на Банов и на Рашидов у нас се родиха безумия като откриването на Пловдив. Което просто хиперболизира във финансово отношение заложената и провеждана политика във връзка с културата у нас - доста пари за искра и нула пари за наличие и развиване.

Днес културата ни към момента крета.

Макар че виждам, че детските демократични мозъци към този момент са подкарали лайтмотива " ами те нашите интелигенти за нищо не стават ".

Тя крета, само че работата отива на опело, тъй като в музикалните учебни заведения към този момент няма фрагменти, а във висшите музикални учебни заведения пък постоянно се афишират нулеви години за някои специалности.

И тук, от тази скромна естрада желая да попитам господата Рашидов и Банов.

Господа!

Къде ни е работещият закон за меценатството? Къде ни е тактиката за просвета? Къде ни е работещият закон за читалищата? Къде ни е методиката, която разрешава на един добре ръководен културен институт да се развива от ден на ден и повече, а не да слагате мълчешком чертата - " в случай че качите резултатите повече няма да ви финансираме с повече кинти "? Къде ни е новата концертна зала в София, която да става за класическа музика и да събира повече от 800 души? Къде са ни резиденциите за преводна литература? Къде е дигитализацията на киното и библиотеките ни? Къде е достойното възнаграждение на провинциалните оркестри?

Питам ви и отговор не очаквам. Така, както и не чакам от вас да разберете какво свършихте и най-много какво не свършихте.

Дали Йончева изкара топ доказателства за невалидност на министъра? Не мисля. Тя изкара това, което Българска социалистическа партия постоянно изкарват - флашка. Както биха споделили нейните прародители - " Ние тая власт с флашки сме я взели и без флашки няма да я дадем ".

Лошото е друго. Лошото е, че ние, дето толкоз доста ги разбираме нещата, се докарахме до обстановката, в която би трябвало да избираме сред двете лица на злото - ГЕРБ или Българска социалистическа партия.

Да, тук просвета няма. Тук приключваме с това " когато приказвам за просвета, се пипвам за кобура ".

Сигурно ще кажа това на сина ми, който свири на кларинет, когато го адресирам на самолета, с цел да работи някъде, където за просвета не се приказва единствено когато някое ченге изкара някоя флашка за някой несръчен админ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР