Публично обсъждане на три законопроекта за промени в Закона за

...
Публично обсъждане на три законопроекта за промени в Закона за
Коментари Харесай

В образователния закон - да няма политическа агитация, да има отделни учебници за всеки предмет, да има електронно образование

Публично разискване на три законопроекта за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение провежда през днешния ден (26 август) парламентарната комисия по образованието и науката.

Законопроектите, които ще бъдат обществено разисквани, са предложенията за промени и допълнения в Закона за предучилищното и учебното обучение, импортирани от народния представител Корнелия Нинова и група народни представители (30.07.2021 г.), от Министерски съвет (02.08.2021 г.) и от народния представител Десислава Атанасова и група народни представители (06.08.2021 г.). 
 Учителските заплати би трябвало да се вдигнат с още 10% Учителските заплати би трябвало да се вдигнат с още 10%
Нито една партия не сподели какъв брой ще отдели за " предпочитаните " просветни действия. Ако нямаме най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт за обучение, то всички раз...

В законопроекта на Министерския съвет основата на смяна е политическата и партийната активност. С предлагането служебното държавно управление желае законово да бъде наложена политическа индиферентност. " Това се показва в недопускането педагогичен експерти в системата да правят политическа активност и да постановат политически и идеологически убеждения на децата и учениците при провеждането на образователния развой ", написа в законопроекта. Освен това, служебното държавно управление установи, че " са налице голям брой случаи, при които чиновници от районните ръководства на образованието в страната също правят политическа активност и вземат участие интензивно в мероприятия по време на предизборни акции за другите типове избори в страната ". Затова и се планува в член 255, алинея 5 на закона да бъде направена следната смяна: " Служител в районно ръководство на образованието при осъществяване на своите функционалности е политически безпристрастен и не може да реализира политическа активност ".

В законопроекта на Десислава Атанасова и ГЕРБ се желае да може през идващите 2 образователни години да бъде позволено да се минава в електронна среда на образование, без значение дали има пандемия или не. Става въпрос за член 115а, алинея 1: " Когато заради изключителни условия присъственият учебен развой в учебното заведение е прекратен, както и в случаите по член 105, алинея 1, 3 и 5, като се изключи оповестяването дневно за честване на празника на общината, след заповед на министъра на образованието и науката образованието на учениците, записани в дневна, вечерна, задочна, самостоятелна и комбинирана форма на образование и в дуална система на образование, се реализира, доколкото и в случай че е допустимо, от разстояние в електронна среда посредством потребление на средствата на осведомителните и информационните технологии ".

В законопроекта на Нинова се желае за всеки образователен предмет, за всеки обособен клас да бъде утвърден един план за учебник или образователен комплект, а образователните пособия да се избират от учителя, който преподава по съответния предмет.

Според Правилника за организацията и активността на Народното събрание постъпилите в Народното събрание законопроекти се преглеждат на първо гласоподаване след провеждането на обществено разискване от водещата комисия и публикуването на отчет с резултатите от него на уеб страницата на съответната комисия. Докладът от общественото разискване ще бъде оповестен в тридневен период от осъществяване на разискването на страницата на Народното събрание.
 Денков: В учебното заведение няма място за партии и партийна политика Денков: В учебното заведение няма място за партии и партийна политика
До края на тази седмица ще предложим смяна в Закона предучилищно и учебно обучение, с което ще желаеме цялостна деполитизация и депа...

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР