Птици, реки и паметници са част от вариантите за изображения

...
Птици, реки и паметници са част от вариантите за изображения
Коментари Харесай

Птици, реки и паметници на новите евробанкноти

Птици, реки и монументи са част от разновидностите за изображения върху нови евробанкноти, които ще сменят актуалните пари на страните от еврозоната. Европейската централна банка (ЕЦБ) е подготвила седем разнообразни тематики, които може да бъдат в основата на новите банкноти. Жителите на Европейски Съюз могат да дадат желанията си за една от препоръчаните тематики, като до 31 август попълнят анкета на уеб страницата на ЕЦБ.
Първата допустима тематика е " Птиците - свободни, издръжливи, вдъхновяващи ". Идеята е, че птиците не познават граници и символизират свободата на придвижване, показват от ЕЦБ. Втората допустима тематика е " Европейската просвета ", която сближава хората, предизвиква общи полезности. При избор на тази тематика върху банкнотите би могло да бъдат изобразени монументи, творби на изкуството, литературата или музиката и техните основатели. 
Третата тематика е " Европейските полезности, отразени в природата ". Тя показва шестте полезности на Европейски Съюз, избрани в Договора от Лисабон: човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството, правовата страна и правата на индивида. При избор на тази тематика върху всяка банкнота може да бъде показана една от тези полезности посредством изображения на човешки действия, специалности или здания, съчетани с естествени пейзажи. Четвъртата тематика е " Бъдещето е Ваше ". Тя отдава респект на всеки европеец и на неговите умения в разнообразни области - от науката и технологиите до изкуството. При избор на тази тематика върху банкнотите може да е показан контур, който може да съставлява всекиго - комбиниран с изображения от разнообразни области, като да вземем за пример науката. Петата допустима тематика е " Ръце - дружно строим Европа ". 
При избор на тази тематика на една от банкнотите може да бъде показана европейската полезност на правовата страна посредством изображение на ръка, която държи везните на правораздаването. Шестата тематика е " Нашата Европа - ние самите ". При тази тематика върху всяка банкнота може да е изобразена неповторимостта на обособения човек дружно със знаците на европейските полезности. Седмата допустима тематика е " Реки - водите на живота в Европа ". Сюжетът на тази тематика, е че реките пресичат границите. Свързват ни посред ни и с природата. При избор на тази тематика върху банкнотите може да са изобразени европейски реки.
Европейската централна банка работи с концепцията за опазване на сегашните номинални стойности на банкнотите - 5, 10, 20, 50, 100 и 200 евро. В еврозоната имаше и банкноти от 500 евро, само че ЕЦБ спря да ги емитира преди няколко години и ги изтегля от обращение, тъй като те най-често бяха употребявани в противозаконни покупко-продажби. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР