Птицата путекетеке - характерен представител на вида Голям гмурец с

...
Птицата путекетеке - характерен представител на вида Голям гмурец с
Коментари Харесай

Голям гмурец е птица на века в Нова Зеландия

Птицата путекетеке - присъщ представител на типа Голям гмурец с ярка оранжева багра на главата и податливост към повръщане, оглави ранглиста за избор на птица на века в Нова Зеландия, предадоха международните информационни организации.

В годишното съревнование новозеландските гласоподаватели класират обичаните си локални птици в конкуренция за повишение на осведомеността по отношение на заканите, пред които са изправени емблематичните за Нова Зеландия типове.

В сряда за победител беше оповестена птицата путекетеке или австралазийският гребенест гмурец (Podiceps cristatus). В класацията емблематичното за страната киви (Apteryx) взе сребро, а кеа (Nestor notabilis)), тип алпийски папагал, се класира на трето място.

Путекетекето яде личните си пера, с цел да запълни стомаха си и по-късно повръща, като ръмжи и сумти, с цел да изхвърли паразитите. Това също е част от брачните танци на мъжките екземпляри за привличане на партньорка. Сред тях още са „ танцът на тревата “, при който мъжкарят оферират водна трева на обичаната, и „ танцът на призрачният пингвин “, при който те се блъскат гърди в гърди, до момента в който тичат по водата.

Тази година състезанието „ Птица на годината “ бе преименуван на „ Птица на века “ в чест на самостоятелната природозащитна организация „ Форест енд Бърд “ (Forest and Bird).

Не липсваше и конспирация – световноизвестният комедиант Джон Оливър се възползва от дупка в системата на класацията, която разрешава на всеки да гласоподава отвред по света за птица на годината в Нова Зеландия. Той оглави нападателна акция в интерес на путекетекето и помоли феновете на своето известно в Съединени американски щати и по света шоу да гласоподават за украсения в оранжево гмурец.

„ След любовния си танц мъжките путекетеке се озъртат глуповато и не знаят какво да вършат – тъкмо като мен в живота “, пошегува се Джон Оливър.

В отговор на тази „ американска интервенция “ в изборите за птица, новозеландците гласоподаваха всеобщо. Конкурсът обаче получи рекордните над 350 000 доказани гласове от 195 страни, които разрушиха системата за инспекция и забавиха резултатите с два дни.

„ Путекетеке стартира като външен кандидат за птица на века, само че беше катапултиран до първото място с помощта на неповторимия си външен тип, очарователния си жанр на държане и склонността си да повръща “, съобщи основният изпълнителен шеф на „ Форест енд Бърд “ Никола Токи.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР