Психолози от университета на Торонто, Канада, и Свободния университет в

...
Психолози от университета на Торонто, Канада, и Свободния университет в
Коментари Харесай

Миенето помага за намаляване на нивата на стрес

Психолози от университета на Торонто, Канада, и Свободния университет в Амстердам, Нидерландия, са открили, че миенето може да смекчи психическите последствия от стресови събития, написа сп. " Social Psychological and Personality Science ".

За задачите на изследването 1150 души са гледали къс видеоклип с уплашена жена, която се приготвя да скочи с бънджи. Известно е, че сходни фрагменти карат хората да се усещат тревожни, напрегнати и уплашени.

На участниците в опита по-късно на инцидентен принцип са показани клипове по какъв начин да мият ръцете си вярно, да рисуват кръгове и да обелят яйце. Изследваните лица, които са гледали първото видео, са съобщили за по-ниски равнища на стрес спрямо останалите.

Във втори опит 1377 души са били разграничени на три групи на инцидентен принцип, откакто са гледали същия пораждащ стрес клип. Участниците от първата група по-късно са помолени да си показа по какъв начин мият лицето, ръцете, шията и косата си, тези от втората - че единствено допират въпросните елементи на тялото, а третата група е била контролна. Изследователите са открили, че равнищата на тревога са по-ниски при тези, които са си представяли по какъв начин се мият.

Специалистите са разкрили и физиологични доказателства в поддръжка на своята догадка. Оказва се, че даже избърсването на ръцете с влажна забрадка след стресова обстановка оказва помощ за усмиряване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР