Психологическите комплекси са изкривени сензорни и мисловни модели, които водят

...
Психологическите комплекси са изкривени сензорни и мисловни модели, които водят
Коментари Харесай

Тези 10 психологически комплекси може да окажат огромно влияние върху живота ви

Психологическите комплекси са изкривени сензорни и мисловни модели, които водят до неестествено държание и нормално са надълбоко вкоренени в душeвността на индивида. Психологическите комплекси въздействат на това по какъв начин човек вижда себе си, по какъв начин се държи по отношение на другите и могат да окажат голямо въздействие върху живота на този човек.

Не е известно по какъв начин човек придобива психически комплекси – без значение дали е нещо, с което сме родени или пък околната среда оказва помощ да се оформи, само че има някои комплекси, които са по-разпространени от други.

Ето 10 от най-често срещаните психически комплекси:

Едипов комплекс / Електра

Мадона / Уличница

Божествен комплекс

Комплекс за гонене

Комплексът на мъчениците

Комплекс за непълноценност

Комплекс за предимство

Комплекс за виновност

Комплекс Дон Жуан

Комплекс на героя

Вижте дали някой от долупосочените психически комплекси резонира с вас:

1. Едипов комплекс / Електра

Дълбоко и нездраво привързване към родителя от противоположния пол.
Това произлиза от гръцката митология и също е една от най-противоречивите хрумвания на Зигмунд Фройд. Гръцкият воин Едип се влюбва в майка си и би трябвало да убие татко си, с цел да я има изцяло. В комплекс „ Електра “ дъщерята в резюме желае татко си, само че по-късно упреква майката.

И в двата случая една нездравословна обвързаност към родителите на обещано лице може да докара до влошен прочувствен напредък, липса на отговорност и рефлексия върху бъдещи взаимоотношения. За мъжете: те постоянно могат да търсят жена, която им припомня на майка им. В противоположния случай, в случай че връзката майка-син е нездрава, те могат да третират дамите изключително неприятно. За дамите: никой мъж в никакъв случай няма да доближи равнището на татко й и тя би могла да прекара живота си в отменяне на съвършено подобаващи претенденти поради своята нездрава обвързаност.

2. Мадона / Уличница

Мъже, които виждат дамите като мадона или като уличница.

Този комплекс е типизиран от мъже, които не са в положение да поддържат подобаваща любяща и полова връзка с сътрудниците си. Когато този психически комплекс се развива при мъжете, те могат да гледат на дамите единствено в двете крайности, като девственица вид Мадона или другата – като курва.

Мъжете, които имат този комплекс желаят жена, на която могат да се възхищават и да е полово привлекателна. Но възхищавайки й се, сега, в който стартират да я гледат по полов метод, се усещат отвратени от нея.

3. Божествен комплекс

Когато човек вижда себе си като притежаващ сходни на Бога сили и не дава отговор пред никого.
Често се среща при хирурзи или консултанти в най-високата точка на тяхната игра. Божественият комплекс е доста добре илюстриран във кино лентата Malice, когато героят на Алек Болдуин е на път да бъде упрекнат в корист, споделя:
Питаш ме дали имам възвишен комплекс. Аз съм Господ.
Този вид човеци имат вяра, че естествените правила на обществото не се отнасят до тях и по тази причина може да поемат опасности.

4. Комплекс за гонене

Ирационален боязън, че с този човек се отнасят зле.
Това е тип илюзия, при която потърпевшите имат вяра, че са в заплаха или заплаха ще настъпи, защото някой ги преследва. Те се усещат изолирани, мислят, че никой не им има вяра и стартират да демонстрират параноично държание. Човекът може да счита, че обещано лице е го преследва или пък цяла група хора.
Страдащите от този комплекс имат изключителни компликации да се доверяват на хората.

5. Комплексът на мъчениците

Този човек се нуждае от състрадание и внимание и ги притегля посредством проява на страдалчество.
Мъченикът постоянно ще слага другите най-отпред, в ущърб на личното си здраве и благоденствие. Това е, с цел да получи нужното внимание и грижи, от които обезверено се нуждае.

Ако не получи това, което желае, мъченикът може да прибегне до самонараняване или да изпада в дълбоки депресии. Това може да бъде и модел на пасивно-агресивно държание.

6. Комплекс за непълноценност

Чувството, че не си задоволително добър в живота.
Всички ние имаме и дни, в които се усещаме по този начин, като че ли не реализираме всичко, което би трябвало да реализираме. Хората обаче, които непрекъснато се усещат по този начин, страдат от комплекс за непълноценност.

Такъв човек ще мисли, че не е сполучлив спрямо другите хора и може да се пробва да преизпълнява, с цел да компенсира тези нездрави усеща. Той не може да приема похвали и е податлив да не се грижи за личните си потребности, вярвайки, че не си заслужава напъните.

7. Комплекс за предимство

Човек, който има вяра, че е по-добър от всички останали.
Обратното на комплекса за непълноценност: тези хора имат вяра, че те са по-добри от всичко и от всички. Те мислят, че са по-добри от останалите – това се отнася за тяхната диря, сътрудници и началници. Ако подобен човек желае да прекарва времето си с вас, това ще бъде единствено по стратегически аргументи.

8. Комплекс за виновност

Човек, който постоянно упреква себе си за нещата, които не вървят.
На първо място това лице е самокритично по природа, само че постоянно поема виновността за дадена обстановка или събитие, даже тя да не е дължима. Те не могат да бъдат безпристрастни, когато става за тях самите и постоянно ще се укоряват, че са позволили неточност.

9. Комплекс Дон Жуан

Мъж, който гледа на дамите като източник на наслаждение.

Типичният коцкар, който очарова дамите, вкарва ги в леглото и ги оставя. Това е особено за този психически комплекс. Този вид човек няма да се задоми, до момента в който не остарее и ще сменя сътрудниците си като носни кърпи. Той не изпитва нищо към женските си завоевания, а такива хора нормално остават ергени за целия си живот.

10. Комплекс на героя

Този човек желае да бъде център на вниманието и нормално основава обстановки, в които той / тя би трябвало да избавя някого.
Може да сте чували истории за пожарникари, които имат този комплекс: защото се пробват да получат самопризнание за осъществяването на рискова работа, те първо възпламеняват пожара, а по-късно влизат, с цел да спасят някого.

Всеки, който има този комплекс, нормално ще се хвали и даже ще преувеличи представянето си, с цел да получи внимание. Освен пожарникарите, държавните чиновници, медицинските сестри и лекарите също могат да бъдат предразположени към този психически комплекс и това може да има съдбовни последствия.

Това е единствено върхът на айсберга, когато става дума за психически комплекси, само че това са най-често срещаните. Ако сте разпознали себе си или човек който познавате в някое от описанията, може би е време да потърсите помощ за превъзмогване на казуса.

Източник: megavselena.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР