Психологическите комплекси са изкривени сензорни и мисловни модели, които водят

Психологическите комплекси са изкривени сензорни и мисловни модели, които водят ...

Тези 10 психологически комплекси може да окажат огромно влияние върху живота ви.

Психологическите комплекси са изкривени сензорни и мисловни модели, които водят до неестествено поведение и обикновено са дълбоко вкоренени в психиката на човека. Психологическите комплекси влияят на това как човек вижда себе си, как се държи спрямо другите и могат да окажат огромно влияние върху живота на този човек.

Не е известно как човек придобива психологически комплекси – независимо дали е нещо, с което сме родени или пък околната среда помага да се оформи, но има някои комплекси, които са по-разпространени от други.

Ето десет от най-често срещаните психологически комплекси:

Едипов комплекс / Електра

Мадона / Уличница

Божествен комплекс

Комплекс за преследване

Комплексът на мъчениците

Комплекс за малоценност

Комплекс за превъзходство

Комплекс за вина

Комплекс Дон Жуан

Комплекс на героя

Вижте дали някой от долупосочените психологически комплекси резонира с вас:

1. Едипов комплекс / Електра

Дълбоко и нездраво привързване към родителя от противоположния пол.
Това произлиза от гръцката митология и също е една от най-противоречивите идеи на Зигмунд Фройд. Гръцкият герой Едип се влюбва в майка си и трябва да убие баща си, за да я притежава напълно. В комплекс „Електра“ дъщерята накратко желае баща си, но след това обвинява майката.

И в двата случая една нездравословна привързаност към родителите на дадено лице може да доведе до влошен емоционален растеж, липса на отговорност и рефлексия върху бъдещи взаимоотношения. За мъжете: те винаги могат да търсят жена, която им напомня на майка им. В обратния случай, ако връзката майка-син е нездрава, те могат да третират жените особено лошо. За жените: никой мъж никога няма да достигне нивото на баща й и тя би могла да прекара живота си в отхвърляне на перфектно подходящи кандидати заради своята нездрава привързаност.

2.  Мадона / Уличница

Мъже, които виждат жените като мадона или като уличница.

Този комплекс е типизиран от мъже, които не са в състояние да поддържат подходяща любяща и сексуална връзка с партньорите си. Когато този психологически комплекс се развива при мъжете, те могат да гледат на жените само в двете крайности, като девица тип Мадона или другата – като курва.

Мъжете, които имат този комплекс искат жена, на която могат да се възхищават и да е сексуално привлекателна. Но възхищавайки й се, в момента, в който започнат да я гледат по сексуален начин, се чувстват отвратени от нея.

3. Божествен комплекс

Когато човек вижда себе си като притежаващ подобни на Бога сили и не отговаря пред никого.
Често се среща при хирурзи или консултанти в най-високата точка на тяхната игра. Божественият комплекс е много добре илюстриран във филма Malice, когато героят на Алек Болдуин е на път да бъде обвинен в злоупотреба, казва:
Питаш ме дали имам божествен комплекс. Аз съм Господ.
Този тип индивиди вярват, че нормалните правила на обществото не се отнасят до тях и затова може да поемат рискове.

4. Комплекс за преследване

Ирационален страх, че с този човек се отнасят зле.
Това е вид заблуда, при която пострадалите вярват, че са в опасност или опасност ще настъпи, тъй като някой ги преследва. Те се чувстват изолирани, мислят, че никой не им вярва и започват да показват параноично поведение. Човекът може да смята, че дадено лице е го преследва или пък цяла група хора.
Страдащите от този комплекс имат изключителни трудности да се доверяват на хората.

5.  Комплексът на мъчениците

Този човек се нуждае от съчувствие и внимание и ги привлича чрез демонстрация на страдание.
Мъченикът винаги ще поставя другите най-отпред, в ущърб на собственото си здраве и благополучие. Това е, за да получи необходимото внимание и грижи, от които отчаяно се нуждае.

Ако не получи това, което желае, мъченикът може да прибегне до самонараняване или да изпада в дълбоки депресии. Това може да бъде и модел на пасивно-агресивно поведение.

6. Комплекс за малоценност

Чувството, че не си достатъчно добър в живота.
Всички ние имаме и дни, в които се чувстваме така, сякаш не постигаме всичко, което трябва да постигнем. Хората обаче, които постоянно се чувстват така, страдат от комплекс за малоценност.

Такъв човек ще мисли, че не е успешен в сравнение с другите хора и може да се опитва да преизпълнява, за да компенсира тези нездрави чувства. Той не може да приема комплименти и е склонен да не се грижи за собствените си нужди, вярвайки, че не си заслужава усилията.

7. Комплекс за превъзходство

Човек, който вярва, че е по-добър от всички останали.
Обратното на комплекса за малоценност: тези хора вярват, че те са по-добри от всичко и от всички. Те мислят, че са по-добри от останалите – това се отнася за тяхната следа, колеги и началници. Ако такъв човек иска да прекарва времето си с вас, това ще бъде само по стратегически причини.

8. Комплекс за вина

Човек, който винаги обвинява себе си за нещата, които не вървят.
На първо място това лице е самокритично по природа, но винаги поема вината за дадена ситуация или обстоятелство, дори тя да не е дължима. Те не могат да бъдат безпристрастни, когато става за тях самите и винаги ще се упрекват, че са допуснали грешка.

9. Комплекс Дон Жуан

Мъж, който гледа на жените като източник на удоволствие.

Типичният женкар, който очарова дамите, вкарва ги в леглото и ги оставя. Това  е характерно за този психологически комплекс. Този тип човек няма да се задоми, докато не остарее и ще сменя партньорите си като носни кърпи. Той не изпитва нищо към женските си завоевания, а такива хора обикновено остават ергени за целия си живот.

10. Комплекс на героя

Този човек иска да бъде център на вниманието и обикновено създава ситуации, в които той / тя трябва да спасява някого.
Може да сте чували истории за пожарникари, които имат този комплекс: тъй като се опитват да получат признание за извършването на опасна работа, те първо запалват пожара, а след това влизат, за да спасят някого.

Всеки, който има този комплекс, обикновено ще се хвали и дори ще преувеличи представянето си, за да получи внимание. Освен пожарникарите, държавните служители, медицинските сестри и лекарите също могат да бъдат предразположени към този психологически комплекс и това може да има фатални последици.

Това е само върхът на айсберга, когато става дума за психологически комплекси, но това са най-често срещаните. Ако сте разпознали себе си или човек когото познавате в някое от описанията, може би е време да потърсите помощ за преодоляване на проблема.

Източник: megavselena.bg

Източник: blitz.bg