Психично болният 40-годишен сопотчанин, който подпали параклиса Свети Георги, е

...
Психично болният 40-годишен сопотчанин, който подпали параклиса Свети Георги, е
Коментари Харесай

Подпалвачът на параклиса изучавал богословие

Психично болният 40-годишен сопотчанин, който подпали параклиса " Свети Георги ", е изучавал две години богословие. При случая на 2 юли изгоряха много икони, оповестиха от Районна прокуратура-Карлово. На 1 юли въпросният И.М., напуснал своеволно Центъра за психологично здраве в Пловдив, където бил лекуван след сложена му диагноза "параноидна шизофрения ", качил се на Сопот и през нощта на 2 юли се отправил към параклиса. Пред проверяващи служители на реда И.М. разказал, че запалил религиозна литература, която възприел като еретична, а също и 40 икони, оставени от вярващи.

Разследващите разясняват, че най-вероятният претекст за действието е незадоволеност от обстоятелството, че параклисът "Свети Георги " е непрекъснато отворен за посещаване и в него идват даже хора, неизповядващи ортодоксалната православна вяра. При разпитите подпалвачът декларирал, че e почувствал храма опозорен.

От Районна прокуратура-Карлово са назначили съдебно-психиатрична експертиза на И.М. за това дали все още на осъществяване на действието е осъзнавал постъпката си. По ръцете му са открити следи от обгаряне, а също така е предал на полицията и запалка, с която е запалил иконите и книгите в храма. На 3 юли 40-годишния сопотчанин е върнат назад в психодиспансера в Пловдив.

Параклисът "Свети Георги " над Сопот към този момент е възобновен, измит и отворен за гости. Миряни от цяла България подариха икони и към този момент в храма даже има повече, в сравнение с преди палежа. Сред тях са икони, дарени от министъра на културата Вежди Рашидов, Националния исторически музей и даже от посолството на Русия у нас. Става дума за икона с облика на свети Георги, направена от кехлибар в Сибир. Дарените на храма иконите ще бъдат подредени съгласно канона./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР