Психичните разстройства обхващат широк спектър от ментални проблеми, с най-различни

...
Психичните разстройства обхващат широк спектър от ментални проблеми, с най-различни
Коментари Харесай

9 от най-необичайните психични разстройства

Психичните разстройства обгръщат необятен набор от ментални проблеми, с най-различни признаци. Обикновено те се характеризират с композиция от натрапчиви мисли, панически боязън, мощни отрицателни страсти, нелогично държание и компликации при взаимоотношения с други хора.

В тази публикация ще си поговорим за някои по-странни психологични разстройства. Нека забележим кои са те:
 Ликантропия
Става дума за положение, при което човек си фантазира, че е животно. В психиатрията са известни многочислени образци на ликантропия (случаи на хора, усещащи се като вълци, котки, кучета и т.н.).
Синдром на Антон
Това е доста необичаен синдром, който се демонстрира при незрящи. Човек отхвърля личната си слепота и се пробва да се държи като зрящ. Това е форма на анозогнозия, която включва неистини и отказване.
Алтрофагия
Алтрофагията попада при питателните разстройства и се състои от предпочитание за усвояване на неядливи субстанции, като дърво, камъни или части пластмаса. Това е доста рисково заболяване за здравето на пациента, в случай че не се лекува.

Въпреки че някои деца вършат това, въпреки и неумишлено, положение може да се появи и в преклонна възраст. Консумираните субстанции, като се изключи че не съдържат хранителна стойност, могат съществено да навредят на здравето на индивида.

Въпреки че съответните аргументи за разстройството не са точни, фактори като генетични, екологични и биологични, могат да са в основата.
 Автоканибализъм
Това е още едно от най-странните психологични разстройства, само че и най-притеснителното и мъчно за лекуване. Тук пациентът употребява елементи от личното си тяло, като кожата или кръвта си. Въпреки че се следи в случаи на тежки психози или като последица от взаимозависимост, не е допустимо да се свърже с съответно разстройство. Това заболяване не е обвързвано със суицидни мисли.
Синдром на непознатия акцент
Този синдром всъщност е любопитен. Тук индивидът придобива дикция, сходна на непознат акцент, макар че приказва на родния си език. 
Еротомания
Характеризира се с илюзията, че някой прочут или значим човек е влюбен в пациента. Това е подвид на разстройство, обвързвано с приложимост на субстанции, шизофрения и биполярност.
Кристална заблуда
Това е едно от най-странните психологични разстройства, при което тялото се възприема като доста нежно, дотолкоз, че се счита, че може да се разбие на парчета като стъкло.

Вече има и нова вариация на това психологично заболяване: заблудата да вярваш, че можеш да придобиеш полупрозрачните свойства на този материал и да станеш незабележим.
Трихотиломания
Това е нарушаване на контрола на импулсите, което предизвиква неконтролируемото предпочитание за изскубване на косата и косми. Човекът го осъзнава, само че не може да го овладее, тъй че това е заболяване, което предизвиква доста премеждия.
Синдром на Лима
Ако сте чували за Стокхолмския синдром, при който отвлеченият изпитва благосклонност към похитителя си, синдромът на Лима е неговата диаметралност. В последна сметка похитителите харесват заложниците и извършват всяко тяхно предпочитание.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР