Психиатрията на Сточна гара – лоши битови условия и ниски

...
Психиатрията на Сточна гара – лоши битови условия и ниски
Коментари Харесай

Психиатрията на Сточна гара – лоши битови условия и ниски заплати

Психиатрията на Сточна гара – неприятни битови условия и ниски заплати
„ Психиатрията да стане забележима! ” - под този надпис чиновници на Центъра за психологично здраве - София стачкуват против неприятните битови условия и ниските заплати.

„ Протестираме поради незадоволителното финансиране в психиатричната област, унизително ниските заплати, изискванията, в които се лекуват пациентите и изискванията, в които работи личния състав ”, сподели за БГНЕС Зорница Тонева, която е старша сестра в центъра и дава отговор за 60 пациенти в поделение.

По думите ѝ в лекарския кабинет работят по петима доктори и постоянно се постанова пациентите да чакат до момента в който бъдат разпитани, а всеки един от тях е в друго положение и не е целесъобразно да чака. Зорница Тонева акцентира, че задачата на митинга, който сега е алегоричен и не планува медиците да връщат пациенти, е Министерството на здравеопазването да обърне внимание на проблемите на центъра, както и тематиката да стане сензитивна за обществото.

„ Независимо от изискванията, в които работим, пациентите желаят да дойдат при нас. Много постоянно се случва лекари и сестри, за своя сметка, да купуват медикаменти на пациенти, превръзки и всевъзможни други неща, от които имат потребност ”, изясни старшата сестра.

Тонева сподели, че възнагражденията им са извънредно ниски. „ Основната залата на сестра е 740 лева, а на санитар е 560 лева Възнагражденията на лекарите са под 1000 лева ”, съобщи Тонева.

На въпрос какво я стимулира да върви на работа, старшата сестра разяснява, че това е отговорността и това, че пациентите са безусловно пострадали и нямат виновност за протичащото се в опазването на здравето сега.
 Зорница Тонева Зорница Тонева / БГНЕС
Управителят на центъра доктор Емил Грашнов изясни, че поддържа част от настояванията на чиновниците си и увери, че до момента не е имало закъснение в изплащането на заплатите.

„ Сега чакаме здравното министерство да създаде новата методика за субсидиране на лечебните заведения, по която ние се финансираме и чакаме то да е по-добро, тъй че да може да повишим трудовите хонорари на личния състав по един или различен метод, тъй като такова сме правили последно преди 2 години ”, разяснява Грашнов и изясни, че заплатите няма да бъдат нараснали с 10% през тази година както е в бюджетния бранш, тъй като те са комерсиално сдружение и на тях им се заплаща единствено за минал и обслужен пациент.

Управителят изясни, че годишно получават към 1 млн. лв. за обслужени към 1100 заболели. Центърът приема пациенти от цялата Софийска област.
 Служители на ЦПЗ-София стачкуват против неприятните битови условия и ниските заплати Служители на ЦПЗ-София стачкуват против неприятните битови условия и ниските заплати / БГНЕС
Грашнов продължи, че чиновниците желаят и заплащането за ексклузивен труд да се усили. „ Ако би трябвало ще се допитаме до специалисти, счетоводители, тъй че това да се случи. Служителите имат опция тези часове да им се заплащат или да получават свободни дни като техният брой не може да надвишава 150 часа ”, посочи шефът.

Той разяснява още, че най-вероятно ще бъде подписан и Колективен трудов контракт и, че не става дума за отвод от подписването му, а по-скоро за закъснение.

Управителят добави, че от към година и половина водят разговор със здравното министерство ЦПЗ-София ЕООД да бъде изместен в прилежаща постройка, където проблемите с битовите условия ще бъдат решени. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР