Психиатърът д-р Веселин Гелев коментира убийството на Флора Ангелова от

...
Психиатърът д-р Веселин Гелев коментира убийството на Флора Ангелова от
Коментари Харесай

Психиатър: Жертвите на домашно насилие трябва да се обръщат директно към прокуратурата, а не към полицията

Психиатърът доктор Веселин Гелев разяснява убийството на Флора Ангелова от село Пъдарско, Пловдивско и аргументите, които като цяло водят до сходни тежки произшествия.

" В последните години говорихме за най-малко 10 сходни случая, за жалост. На процедура една от първите аргументи е, че напреженията в българското семейство станаха прекомерно доста. А въпреки това злоупотребата на алкохол в множеството фамилии е всекидневие. Тази приложимост внезапно повишава желанието за домашно принуждение. И когато стане нетърпимо и двамата сътрудници се разделят, пиещият, който в множеството случаи е мъжът, развива ревностна параноя. Имал съм случаи и с дами, които използват алкохол, само че те нанасят повече душевен тормоз върху сътрудниците си ", сподели той.

Психиатърът даде и своят безапелационен съвет какво да се прави при положение на домашно принуждение. " Съвременното общество работи доста с документи. И постоянно се споделя - " ами то няма сигнал ". Знаете ли какво става в случай че отиде да подаде тъжба една жена, която е измъчвана най-малко година и половина преди да се стигне до този съдбовен акт - тя върви, жалва се, от време на време полицията даже я кандърдисва да не подава тъжба. Казват й да се съберат, да си разрешат казуса. Освен това наемането на юрист в тези случаи изисква много средства, а доста хора ги нямат. Издействането на ограничаваща заповед също коства много пари, а хората ги нямат. Хора, които са жертви на домашно принуждение, би трябвало да се обръщат непосредствено към прокуратурата. Това е формата за деяние в тази ситуация. Това е икономисване на месеци наред прекачване на отговорност от институция на институция. В прокуратурата се завежда документално една тъжба, прокурора задейства полицията доста бързо, прави се инспекция на място и надлежно се взимат ограничения. Предният случай, който тук коментирахме, в границите на половин час се взе решение по какъв начин да се работи с един човек, който беше тормозил повече от година хората в блока ", изясни доктор Гелев.

" Много е значим и психологическия миг, че множеството дами се срамят, а и мъже някои, да подадат тъжба за домашно принуждение. Някакси обществото ни одобри тази експанзия като напълно обикновено ", счита той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР