Проверяват се областите с най-много отпуснати инвалидни пенсии, но проверите

...
Проверяват се областите с най-много отпуснати инвалидни пенсии, но проверите
Коментари Харесай

МВР и прокуратурата разследват схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК

Проверяват се областите с най-вече отпуснати инвалидни пенсии, само че ревизирате ще обзет цялата страна.

В Силистра имало медиатори, които против 600 лева уреждали подправени решения на ТЕЛК. 28% от всички пенсии в региона са инвалидни. До момента са формирани 4 досъдебни производства и 7 преписки. Разпитани са към 200 души.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Около 70% от лицата, с които се беседва или се снемаха пояснения, не знаят от какво са заболели. Не знаят какви документи трябват за ТЕЛК, с какъвто разполагат. Това са хора, които получават инвалидни пенсии.
Ивайло Иванов - основен секретар на Министерство на вътрешните работи: Повечето от епикризите и диагнозите са така наречен „ копи пейст “: едни и същи на всички лица. Повечето то болесттите мъчно могат да бъдат открити или няма по какъв начин да бъдат хванати - като болки в кръста, високо кръвно, болки в коленете, световъртеж.
Ивайло Иванов - шеф на Национален осигурителен институт: 2018 година за този тип пенсии за осъществени разноски в размер на 1,566 милиарда лева - единствено за пенсиите, които са за общо заболяване. Като се прибавят и другите инвалидни пенсии, сумата нараства 1,7 млрд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР