Проверките за нелоялните търговски практики продължат до края на март

...
Проверките за нелоялните търговски практики продължат до края на март
Коментари Харесай

Проверки в магазини до края на март. Наложени са стотици глоби на търговци

Проверките за нелоялните търговски практики продължат до края на март в цялата страна. Вече има няколкостотин санкции за нелоялни. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев.

„ Наблюдава се като процедура, че магазините слагат трайни промоции и понижение на цените от 25-27%, което приказва, че има запас в понижение на цените на питателните артикули “, съобщи министър председателят.

Проверките започнаха през вчерашния ден от Варна, а през днешния ден не престават и в София.

Комисията за отбрана на потребителите разгласи, че по предписание всички артикули, би трябвало да бъдат предлагани с оповестена цена на кг, а не на 100 грама.

„ Предстои внасянето на редица нормативни актове, които да регламентират и контролират целия път на питателните артикули от производителя до магазина, с цел да се провери  кой къде какви надценки поставя. Не е възможно един и същи артикул в българските магазини да коства двойно повече от същият артикул в същите търговски магазини в западните страни от Европейски Съюз “, разяснява Гълъб Донев.

Той уточни, че инспекциите и налагането на наказания не престават, с цел да бъдат „ изсветлени “ всички участници във веригата на продуктите до щанда.

Междувременно Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по отношение на медийни изявления, в които се оповестява за подхванати или предлагани от държавни органи ограничения за ограничение на инфлацията и растежа на цените на главните потребителски артикули, продавани у нас. Изискана е информация от държавни органи.

В случай че бъдат открити незаконосъобразни актове, прокуратурата ще прави преценка за протестирането им пред подобаващ съд. При данни за противоправни дейности или бездействия на съответните органи, от прокуратурата ще подхващат ограничения по Административнопроцесуалния кодекс (АПК) за преустановяването им, а при констатиране на данни за осъществено закононарушение, данните могат да са причина за формиране на следствие.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР