Проверките в Пирогов не спират, в сегашната проверка няма нищо

...
Проверките в Пирогов не спират, в сегашната проверка няма нищо
Коментари Харесай

Намаляват просрочените задължения на Пирогов, за пръв път от годинни

Проверките в " Пирогов " не стопират, в сегашната инспекция няма нищо притеснително, тя ни оказва помощ да се усъвършенства метода на работа, а от началото на годината инспекциите са десетки, разяснява пред Българска национална телевизия неврохирургът проф. Николай Габровски, заместник-директор по лечебната активност в " Пирогов ".

Лечебното заведение при започване на годината е имало 17 млн. лв. просрочените отговорности, в този момент за пръв път от доста години насам са намалели, изясни проф Габровски.

Той регистрира, че цените на медикаментите и консумативите в болничното заведение през тази година, вследствие на спомагателни съглашения към контракти, са понижени сред 10 и 30%. В ежедневната работа харчим по-малко, добави той.

Проф. Габровски изясни, че през болничното заведение минават над 300 000 души всяка година, съвсем всеки софиянец е минавал от там, било то и обвързвано с посещаване на родственици и познати. Тази гдина има растеж от 17% - 4600 души месечно, това е растеж на доверие, при огромния избор на лечебни заведения. Да се приказва, че " Пирогов " не действа добре, не дава отговор на истината, разяснява той.

Кадрови недостиг в болничното заведение, който да пречи на работата, няма. Постоянно напущат фрагменти, някои от тях се връщат. Все по-трудно ни е обаче. В " Пирогов " работят над 2100 души, имаме във всички области готови експерти, изясни проф. Николай Габровски.

Лимитната ни активност е увеличена с 367 000 лева, за нас това е значима глътка въздух, с цел да не връщаме пациенти, добави Габровски.

" Пирогов " работи обикновено, имало е проблеми със заплатите, само че те са от позиция на това, че самата болница е била и е в много мъчно финансово състояние, разяснява пред БТВ доцент Христо Шивачев, ръководител на Борда на шефовете на лечебното заведение.

Коментарът му е във връзка продължаващите и през днешния ден, към този момент трети ден, митинги на чиновници на болничното заведение. Шивачев изясни, че на медицинския съвет на " Пирогов " е било взето общо решение да бъде отсрочено спомагателното материално стимулиране (ДМС) за октомври, само че акцентира, че всички чиновници са получили главните си заплати.

Целта е била да се покрият финансови претенции от компаниите снабдители. Уверението на управлението е, че ДМС, дължимо за октомври, ще бъде изплатено преди Коледните празници, сподели той. Това отсрочване е било за да се избегне запорирането на сметки на болничното заведение.

За обвиняванията на протестиращите, че липсват лекарства, даже чаршафи Шивачев изясни, че " реализираме естествена активност, не мога да кажа, че липсват неща, с които да работим. Частично има ограничаване в снабдяването, което е по-скоро като финансова дисциплинираност, само че не и като ограничаване на работата ".

Той разяснява, че не счита да подава оставка. Всеки има правото да каже своите претенции и да получи отговор на въпросите си. В момента в " Пирогов " тече инспекция на Медицинския одит съгласно тези претенции, тъй че ще забележим какви са резултатите от нея, сподели още Шивачев.

Според него няма раздуване на администрацията в болничното заведение, а се вършат редица стъпки за оптимизация на активността ѝ. Шивачев уточни, че отговорностите на " Пирогов " са към 21 млн. Според него при встъпването в служба на настоящия шеф на болничното заведение проф. Асен Балтов те са били 18 - 19 млн.

В момента самият Балтов е в чужбина на плануван годишен отпуск. Днес чиновниците в " Пирогов " ще стачкуват за трети следващ ден. Те са недоволни от ръководството на болничното заведение и упорстват за оставката на Балтов, който съгласно тях е незапознат да ръководи лечебното заведение.

Припомняме претекстовете на чиновниците от " Пирогов " за желаната оставка на ръководителя на заведението проф. Асен Балтов:

1. Стихийни и недомислени дейности и Заповеди на изпълнителния шеф, нарушаващи естествения темп, влошаващи работната конюнктура, което предстоящо води до изчерпващото се самообладание на личния състав. Визираме " Структурни промени ", които се показват в смяна на абревиатурата от клиники в отделения, която от своя страна изисква слагане при шестмесечен изпитателен период на работа на лекари с потвърдени професионални качества. Подобно деяние на първо място е подчинено на личностни взаимоотношения и неприемливи опити за реваншизъм за избавяне от " неуместните ".

2. Скандални назначения и безпричинно раздуване на административни длъжности с високи трудови хонорари за сметка на медицински чиновници, свързани директно с лечебния развой. (пример от последните дни: назначение на зам. шеф по административна активност - началника на кабинета на служебния министър Илко Семерджиев, когато в това време болничното заведение разполага с Директор Дирекция административни дейности).

3. Некомпетентно ръководство с уклончиви мениджърски похвати на болничното заведение, отразено в прогресиращо неприятните финансови резултати за последните осем месеца от ръководството на проф. Балтов.

4. Лоша/изцяло изчезнала кадрова политика в посока задържане и мотивация на лекари експерти, хабилитирани лица и експерти по здравни грижи.

5. Прилагането на недобри медицински практики води до боязън и демотивация измежду личния състав в така и така напрегнатото всекидневие, нарушават се съществени правила на работа по стандарти с следващо съмнение от страна на пациентите и понижаване на техният приток към болничното заведение.

7. Ежедневни са опитите за редовно нарушение на трудово-правни разпореждания, касаещи трудово-правни връзки със чиновниците.

8. Създаване на извънредно огромно напрежение измежду лекарите-специализанти, поради правене на месечен график с наряди не в клиниките за специализация, а на входа на Болницата, което е унизително и е сериозна причина за загуба на млади фрагменти. Считаме тази обстановка за неприемлива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР