Проверка за полицейски произвол в Трето РПУ започна тази седмица

...
Проверка за полицейски произвол в Трето РПУ започна тази седмица
Коментари Харесай

Разследване: Как контрабандисти “трета възраст“ вдигат резултатите на пловдивската полиция

Проверка за полицейски произвол в Трето РПУ стартира тази седмица Районна прокуратура Пловдив. Тя стартира след сигнал на две дами от Шекер махала, чеса били удряни с палка от чиновник на районното. Версията на полицията е, че обвинявания от дамите чиновник, е работил по сигнал за търговия с контрабанден тютюн. Такъв у битите не е открит, само че служителите на реда издирвали очевидци. Всеки пловдивчанин, който има път към КАТ, е виждал жители на Шекер махала, които стоят на улицата и оферират цигари или тютюн на преференциални цени. Гледката е от години, сменят се единствено продавачите. В същото време полицейският бюлетин всекидневно оповестява за арестувани с безакцизен тютюн. На процедура търговията си върви, а в работата на полицията триумфите доминират. Или както гласи известната сентенция – и вълкът утолен, и агнето цяло.

Как обаче се случва това? Завесата повдига следствие на екипа на Traficnews.bg и Glasnews.bg:



Ако се заровим в статистиката на „ полицейските триумфи “, няма по какъв начин да не ни направи усещане обстоятелството възрастта на „ контрабандистите “. Можем да я определим с една дума – „ преклонна “. Нарушителите са възрастни хора, множеството от които до този миг не са помирисвали районно ръководство.

Възрастните хора, които виждате във видеото и още доста като тях, са арестувани и отвеждани в Трето РУП в Пловдив, минути откакто са си купили тютюн или цигари без бандерол от Руския пазар.

„ Един мой съученик, искаше да го оставим пред КАТ да си смени книжката. Аз даже не съм влизала в Руския пазар, а на улицата някаква жена се появи. И аз без да обмислям взех. И ме хванаха, и край. Платих си санкцията от 1000 лв. за една шепа тютюн. За 880 грама платих 20 лв. на продавачката. Аз не за друго, помислих, че е жена с деца и няма пари за хляб… И без да обмислям дадох парите…”, споделя 73-годишната Петра Славкова.

„ Като отидох по улицата към този момент на пазарджишко шосе насам да си пристигам, те скрили колата вътре. Спряха ме и незабавно викат: ”Дай да забележим какво има вътре в торбата! Ние сме от Трето РПУ.” Извикаха една кола и под ескорт ме закараха в районното – като същински нарушител. Там чакахме час и нещо до момента в който ми пристигна реда, тъй като и други пред нас имаше. След нас и други пристигнаха. Десет пакетчета пълнени цигари взех и две кутии,” добавя Трифон Трифонов на 72 години.

И 72-годишният Димитър Петров е отведен в районното, тъй като си купил контрабанден тютюн.

„ Аз си взех едно кило и си потеглих да си ходя на гарата и служителите на реда ни стопираха: Дай тютюна! И аз давам тютюна.”, споделя Петров.

Повече от 50 възрастни мъже и дами са арестувани по този метод. Статистиката по разкриваемост на закононарушения от районното за незаконна търговия с акцизни артикули пораства стремително, само че сякаш е без значение кой продава. Престъпници са единствено купувачите, които в 90 % от случаите са възрастни хора. Така ли се подвига равнището на разкриваемост? С задържани баби и дядовци?!

„ Предлагат ми и аз си взимам, преференциално ми е да си взема, тъй като е по-евтино за мене. Предполагам съм нарушител. Не знам, несъмнено имам такава физиономия. Според мен са ме следили, тъй като доста очевидно беше. Толкова други коли минават, нас ни стопираха. Още по какъв начин го закупувам и престъпна полиция: „ Дай тютюна!” Значи някой ни е следил, някой ни е гледал, нещо има..”, изяснява Трифон Трифонов.

Оказва се, че полицията работи по добре отработена скица. Всеки ден прозорец на третия етаж в КАТ –Пловдив се трансформира в конфиденциален бдителен пост. Полицай с бинокъл следи внимателно пазара. Случва се в часовете сред 10.00 и 13-30.

„ Хайде в този момент - мен са видели, него няма да видят.Той на входа стои там и чака и предлага: цигари, кутии пълнени тютюн, каквото искаш предлага. Взех 10 пакетчета цигари. После дамата пристигна беше взела една възглавница за внука от пазара, ние за това отидохме…”, спомня си Димитър Петров.

Видимостта е добра и няма по какъв начин да не пропуснеш договорка като тази, при която жена продава на друга тютюн на автобусната спирка. Минути откакто дамата си е купила тютюн без бандерол, идва патрул. Никой обаче не търси продавачката, само че дамата, която си е купила е отведена в Трето РПУ.

В множеството случаи на арестуваните се оповестява, че служителите на реда работят по сигнал или донос. И тъй като е по донос, поучават нарушителите да пишат в обясненията, че са спрени инцидентно и тютюнът е открит на задната седалка на автомобила на арестувания. Според наши източници даже са сваляни пасажери от автобуса.

От обясненията на арестуваните прави усещане, че всички са разпитани по какъв начин наподобява продавача. Защо това е належащо, откакто индивидът от секретния пост вижда всичко: договорката, купувача, и индивидът, който продава – не е ясно.

Кой е индивидът с бинокъла? Оказва се, че дежурен в наблюдателницата нормално е контрольор Искрен Делянов. По една случайност това е същият чиновник, упрекнат в побой от двете дами от Шекер махала. До преди половин година Делянов е чиновник във Второ РПУ, само че откакто началникът му Венелин Костов поема управлението на Трето РПУ, той го последва. Делянов тренира карате и взе участие надпревари.



Въпреки, че карате е спорт, който възпитава самоконтрол и самодисплина, както и почитание към съперника, в тази ситуация в случай че изказванията на пострадалите и очевидците са правилни, служителят на реда е изгубил надзор и е приложил уменията си, добити в залата против дами.

Едната от ударените - Запрянка Помакова твърди, че контрольор Делянов е нападнал с палка нея и щерка й Виолета на Руския пазар.

„ И на щерка ми постави белезници без причина. Не беше с униформа и на дъщерята палка изкара”, споделя Запрянка Помакова.

Оказва се, че този път за многообразие полицейският чиновник е желал да арестува продавач, а не покупател. Искал е задържи Виолета Помакова за продажба на контрабанден тютюн и цигари без бандерол, само че по думите на юристът на фамилията - Васил Марков " объркал дамите и е тръгнал да арестува майка й Запрянка Помакова ".

„ Той е желал да задържи дъщерята, само че малко непрофесионално е подходил. Подсечка, на земята, белезници и всичко това на паркинга на КАТ. Той е експерт по карате. Приложил някоя друга хватка. Ама, не ги е приложил както би трябвало “ изяснява юрист Васил Марков.

Виолета е арестувана, разпитана и освободена след няколко часа.

Въпросът е за какво СЕГА? Полицаите от Трето РПУ, които работят на улицата, доста добре знаят, че двете дами всеки ден са там и продават тютюн. Но дълго време си затварят очите. Не си вършат и труда да разпитат арестуваните пенсионери от кого купуват. ЗАЩО? Вероятно, тъй като доста добре знаят кой продава контрабанден тютюн. Разбира се, статистиката наподобява доста по - добре с 50 арестувани, вместо с двама. А и кой знае дали това е единствения претекст за тези изборни инспекции?!

Районна прокуратура се самосезира и стартира инспекция.От пловдивската полиция настояват, че не е постъпил сигнал при тях за полицейско принуждение.

Разполагаме с фрагменти, от които се вижда по какъв начин Запрянка и Виолета продават незаконна акцизна стока. А, контрольор Делянов, който е на секретения пост и следи пазара, става очевидец и на тези случки. Тогава обаче полицейският чиновник няма предпочитание да задържа или бие.

Още преди време, когато екипът ни потегли по следите на схемата със секретния пост и „ възрастните контрабандисти “, наше подставено лице си купи тютюн от Запрянка. Заснехме и по какъв начин Виолета продава.

Подставеното ни лице не беше арестувано и не станахме част от статистиката за разкриваемост. По-късно разбрахме,че наблюдаващият с бинокъла този ден не бил на поста си.

В момента Делянов е в отпуск. По сигнала за полицейско принуждение с изключение на прокуратурата, се прави и вътрешна инспекция.

Какво ще покаже инспекцията на прокуратурата за полицейския произвол? Ще стартира ли и вътрешна инспекция за това по какъв начин се разкриват закононарушения в Трето РПУ? Излишно е да припомняме, че абсурдът, създаден от предходното управление на районното още не е смълчан.



Очаквайте продължение!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР