Проверка на фактите: Тръмп невярно твърди, че „никога“ не е бил изправен пред разследване за импийчмънт

...
Бившият президент Доналд Тръмп невярно заяви в понеделник, че никога“
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп невярно заяви в понеделник, че „никога“ не е бил изправен пред разследване за импийчмънт.

Тръмп направи това твърдение в публикация в социалните медии ден след като председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза в телевизионно интервю, че започването на разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън е „естествена стъпка напред“ спрямо настоящите усилия на републиканците за събиране на информация за бизнес сделките на семейството на президента.

Тръмп публикува в неделя, че републиканците трябва бързо да отстранят Байдън, без първо да провеждат разследване, което не е задължителен предшественик на гласуването за импийчмънт. (CNN съобщи в понеделник, че някои членове на групата на Маккарти остават скептични по отношение на импийчмънта, като един депутат отбеляза, че не са открили доказателства Байдън да злоупотребява с длъжността си за семейна изгода.) След това Тръмп публикува в понеделник: „НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ЗАПИТВАНЕ ЗА Импийчмънт, ИМАХ Импийчмънт, КОЙТО СПЕЧЕЛИХ! ТОВА БЕ ЗАПОЧНАТО ВЕДНАГА, БЕЗ СРЕЩИ, БЕЗ ПРОУЧВАНЕ, БЕЗ ЗАКЪСНЕНИЯ.“

Първо факти: Твърдението на Тръмп, че „никога“ не е бил изправен пред разследване за импийчмънт, е невярно. Преди Камарата на представителите на Демократическата партия да отстрани Тръмп за първи път през 2019 г., за да използва властта на президентството, за да окаже натиск върху президента на Украйна да разследва Байдън, Камарата проведе разследване за импийчмънт, което продължи повече от два месеца.

Разследването беше обявено от тогавашния председател Нанси Пелоси на 24 септември 2019 г. Като част от разследването комисиите на Камарата на представителите проведоха изслушвания при закрити врата и след това публични изслушвания на високо ниво, за да изслушат показанията на свидетели. На 3 декември 2019 г. демократите публикуваха доклад от 300 страници, който обобщава резултатите от разследването; той беше озаглавен „Докладът за разследване на импийчмънт на Тръмп-Украйна“. Тръмп беше отстранен от камарата на 18 декември 2019 г., 85 дни след като Пелоси обяви разследването.

Тръмп щеше да е прав, ако беше направил по-ограничено твърдение, че демократите не са провели официално разследване, преди да го импийчмират за втори път, в последните дни от неговото президентство в началото на 2021 г., за това, което Камарата заключи, че е подстрекавал към 6 януари 2021 г., бунт в Капитолия на САЩ. Този импийчмънт, който Камарата гласува само седем дни след бунта, се съсредоточи върху неговите публични изявления и действия, които бяха публично известни по това време.

Сенатът оправда Тръмп и след двата импийчмънта.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР