Проверка, извършена съвместно от НЗОК и Столичната здравносигурителна каса в

...
Проверка, извършена съвместно от НЗОК и Столичната здравносигурителна каса в
Коментари Харесай

След случая с починалата пациентка: Откриха нарушения в Св. Екатерина

Проверка, осъществена взаимно от НЗОК и Столичната здравносигурителна каса в болница " Св. Екатерина " е посочила нарушавания. Това оповестиха от пресслужбата на НЗОК. Проверката е била осъществена поради случай на умряла пациентка.

В здравната документи на умрялата били отразени три хоспитализации в лечебното заведение, в границите на 30 дни – на 27 март, на 30 март и на 21 април. В 1:30 ч. на 22 април тя е умряла.

В предоставената от болничното заведение документи за пациентката е приложена декларация за доплащане на здравно произведение, в която е имало автограф на декларатор, само че не е имало посочена сума за доплащане, нито тип на здравното произведение.

Според магистър фармацевта, шеф на болничната аптека, аптеката не е разполагала с нужната транскатетърна клапа. Високотехнологичните импланти се поръчват след поръчка от съответното звено и след утвърждение на управлението.

До 27 април, когато е завършила инспекцията на НЗОК/СЗОК, в деловодната система на НЗОК не са постъпили документи с искане от лечебното заведение за издаване на позволение от шефа на институцията за снабдяване на здравното произведение за тази пациентка.

Проверяващите са установили още, че на пациентката са били осъществени ехокардиографии от доктор без компетентност, което е отразено в медицински документ, подписан от еднакъв доктор.

Лекарят е без добита компетентност и не е включен като реализатор в " Списък на експертите, извършващи болнична помощ ", както и в " Списък на специализантите, оказващи болнична помощ " – неразделна част от инидивидуалния контракт на лечебното заведение със Здравната каса.

Изследването е наложителна диагностична процедура за осъществяване и възнаграждение на клиничната пътека от НЗОК, като има условие лекарят експерт, който го прави, да е с добита компетентност и да има спомагателна квалификация/сертификат за ехокардиография - базово равнище.

От лечебното заведение имат право да възразят в 7-дневен период по направените констатации, отразени в протокол.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР