Провеждат се интензивни дипломатически консултации, за да се постигне съгласие

...
Провеждат се интензивни дипломатически консултации, за да се постигне съгласие
Коментари Харесай

Атина е под натиск заради преговорите между ЕС и Албания

Провеждат се интензивни дипломатически съвещания, с цел да се реализира единодушие от страна на Гърция да изпрати писмо от името на Европейския съвет до Тирана, с цел да може Албания да стартира договаряния по първия пакет от глави за присъединение към Европейски Съюз.

Очаква се съответната полемика да се организира на срещата на непрекъснатите представители към Европейски Съюз (Корепер) в сряда, защото Албания сполучливо завърши първия стадий от договарянията за присъединение към Европейски Съюз (скрининг процес) предишния петък след 14 месеца съвещания.

Не е загадка, че Атина е подложена на напън да се включи в процеса, а в коментар за Kathimerini европейски дипломатически източници обявиха, че немският канцлер Олаф Шолц е декларирал по дипломатически канали, че процесът на присъединение не би трябвало да бъде двустранен въпрос. Освен това, съгласно европейски чиновник, испанското председателство на Европейски Съюз също наподобява изключително сопнато от отношението на гръцката страна.

В този подтекст Гърция не може, съгласно дипломатически източници, да продължи да блокира въпросното писмо дълго време след приключването на процеса на инспекция от страна на Албания. Поради тази причина и ако въпреки всичко реши да изпрати гореспоменатото писмо от Европейския съвет, Атина изследва опциите за " блокиране " на идната фаза от процеса, която включва отчет, описващ всички критерии за това, което към този момент е изпълнено или е трябвало да бъде изпълнено от Тирана (постоянен отчет за присъединяването), както и свикването на съответната междуправителствена конференция.

Гърция се закани да блокира устрема на Тирана към участие в Европейски Съюз, до момента в който не бъде решен казусът с определения от етнически гърци кмет на Албания Фреди Белери, който е в пандиза от май, като акцентира, че човешките му права са нарушени.

В отговор на обвиняванията, отправени към Гърция, че трансформира въпроса в двустранен, министър Ставрос Папаставру акцентира, че позицията на Атина е в отбрана на европейските правила.

" Въпросът за Белери е надълбоко европейски, той не е двустранен. Той е обвързван със зачитането на върховенството на закона. " - сподели Папаставру. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР