Провалиха се двете фирми, подали жалби срещу поръчките за доставка

...
Провалиха се двете фирми, подали жалби срещу поръчките за доставка
Коментари Харесай

Фирмите, подали жалби срещу медицинските хеликоптери, се провалиха пред КЗК

Провалиха се двете компании, подали тъжби против поръчките за доставка на медицински хеликоптери на държавното сдружение „ Хели Мед Сървиз “. Те не съумяха да потвърдят качествата си на заинтригувани лица, само че отново им остава правото да апелират пред по-висока инстанция, излиза наяве от избрания на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), представени от actualno.com
Припомняме, че в един и същи ден – на 25-ти януари бяха спрени двете поръчки за медицински хеликоптери. Едната - на здравното министерство за 135,6 млн. лева без Данък добавена стойност за осем хеликоптера, а другата – на държавното сдружение " Хели Мед Сървиз " за един брой на лизинг със стойност 1 756 004 евро.
Поръчката на здравното ведомство е стопирана от американската компания „ БЕЛ ТЕКСТРОН ИНК ", чийто оборот е в милиарди долари. Другата е блокирана с тъжба от българската компания „ Уилинк ", която е без активност от няколко години и с капитал 200 лв.. Двете желаеха краткотрайна мярка прекъсване на процедурите.
КЗК на 2-ри февруари се произнесе по жалбата на мощната US-компания – производител на самолети и хеликоптери, като постанови, че тя няма качеството на заинтригувано лице от приемането на публичната поръчка и остави жалбата без разглеждане. Прекрати производството, остави и настояването за налагане на краткотрайна мярка. Дружеството би трябвало да заплати 240 лева разходи на Министерство на здравеопазването.
Абсолютно сходно е и определението по недоволството на компанията призрак – „ Уилинк “, от през вчерашния ден, само че двете подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.
Това значи, че и поръчката за покупка на 8 медицински хеликоптера, и за наем на един, остават блокирани за незнаен интервал от време.
Припомняме също по този начин, че единствен претендент да достави 8 въздушни коли за спешна помощ е италианската компания „ Леонардо “ (Leonardo S.p.A.). При първата процедура тя даде оферта от 161 973 402 лв. без Данък добавена стойност, надвишаваща пределната стойност и тя бе прекъсната. Впоследствие Министерство на здравеопазването я разгласи отначало – с директно договаряне с нея. Тогава сдружението смъкна леко цената със 187 хиляди лв..
И поръчката на „ Хели Мед Сървиз “ претърпя неуспех при първото ѝ съобщение, тъй като не се яви нито един кандидат. Те също я повториха след това. Тогава предложения подадоха две компании – „ Хеливенчър ФТО " АД / " Heliventure FTO " NV (Белгия) и „ Еър Транспорт Трейдинг “ АД (Словакия).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР