Провал на първата мисия до Луната на Русия от близо

...
Провал на първата мисия до Луната на Русия от близо
Коментари Харесай

В Русия започна разследване на причините, довели до провала на мисията до Луната

Провал на първата задача до Луната на Русия от близо половин век. Роскосмос оповестява, че безпилотният галактически уред Луна-25 се е разрушил на повърхността на естествения ни сателит. Започнало е следствие на аргументите, довели до злополуката.

Мисията трябваше да продължи към година, а с изключение на нова информация за Луната, щеше да донесе авторитет на Москва и да бъде поръчка, че Русия се завръща в галактическата конкуренция.

11 август - от новия космодрум " Восточний " е изстреляна ракетата-носител " Союз ", която би трябвало да води в Космоса апаратът " Луна-25 ". Мисията на безпилотния уред - да вземе скални проби, да извърши редица научни опити на лунната повърхнина и да търси вода. Тежащата към 800 кг. сонда трябваше да пътува към 5 дни и да кацне на южния полюс на естествения сателит на Земята - нещо, което до този път не беше правено.

Още в събота обаче от Роскосмос намекнаха, че задачата може и да претърпи провал. В сбито известие от съветската галактическа организация обявиха, че към станцията е подаден сигнал за прекосяване в орбита преди втурване. На борда, обаче, зародила непредвидена обстановка. Последва ново известие - апаратът не се подчинил на командите от Земята, а задачата е провалена.



Изстрелването на " Луна-25 " беше отлагано неведнъж в границите на миналите 10 години. Мисията беше част от съветската стратегия за проучване на Луната, която си е сложила за цел до 2040 година на повърхността ѝ да бъде построена галактическа станция. Търси се и нова технология, която да разреши по-меко кацане на обекти в Космоса.

Последната лунна задача на Русия е през 1976-а година - в разгара на Студената война. Европейската галактическа организация също беше част от задачата на " Луна-25 ", само че приключи съдействие с Роскосмос след началото на войната в Украйна.

В галактическата конкуренция се включи и Индия - чака се до дни индийска сонда да кацне на лунната повърхнина. Поглед към Луната са отправили и от Китай, американската НАСА, както и частни компании, измежду които и SpaceX на Илън Мъск.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР