Провадия-Солницата ще приема туристи за безплатни посещения от 8 август

...
Провадия-Солницата ще приема туристи за безплатни посещения от 8 август
Коментари Харесай

Провадия – Солницата ще приема туристи за безплатни посещения от 8 август

Провадия-Солницата ще приема туристи за безвъзмездни визити от 8 август до края на месец септември, оповестяват от екипа, водещ археологическите изследвания.

„ Заповядайте от понеделник до петък, от 9:00 до 13:00 ч., като се изключи дните, в които вали дъжд. Входът е от юг, откъм паркинга. ", приканват от Солницата.
Обиколката на праисторическия солодобивен и градски център ще стартира на всеки кръговиден час - надлежно в 9:00, 10:00, 11:00, 12:00 и 13:00 ч. Максималният позволен брой на посетителите в една група е 15 души.

„ За да се избегне чакането, за ваше и наше облекчение ви предлагаме да извършите предварителна поръчка за съответен ден и час посредством известие на нашата фейсбук страница или на телефон 0888 784348. Може да ни посетите и в събота, само че единствено с предварителна поръчка, направена посредством известие на нашата фейсбук страница или на посочения телефон, най-късно до 12:00 ч. в петък. Молим всички наши посетители да имат поради, че идват на археологически обект по време на дейна проучвателска активност там. Необходимо е да се движат в компактна група, без да се отклоняват от маршрута, по който ги води екскурзовода. Пушенето и храненето по време на визитата са нежелани. Посещението е гратис. ", споделят уредниците.

Всеки клиент може да направи подаяние на място, след обиколката, или по банкова сметка:

IBAN BG03 UNCR 7000 1523 1299 06

BIC: UNCR BG SF

Васил Атанасов Николов

(за Провадия-Солницата)

Както и до момента, събраните средства ще бъдат употребявани за продължение на археологическите изследвания, консервация и реституция на разкритите структури и довеждане докрай на дейностите по социализация на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата.

Дългогодишните изследвания на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата демонстрират, че в продължение на близо хиляда години производството на сол тук е непрестанен и последователно модернизиран развой. Първоначално той е ставал вътре в жилищата, само че в края на VI хиляди прочие Хр. производството е изнесено в последователно оформил се индустриален комплекс до мощен солен извор, намиращ се край селището. Съоръженията, както и керамичните съдовете, в които е изваряван разсолът, последователно са модифицирани за увеличение на потенциала им и надлежно - увеличение на количеството създадена сол. Около средата на V хиляди прочие Хр. производството на сол край Провадия доближава промишлени за епохата количества - при едно зареждане на оборудванията, функционирали по това време, са създавани до 5 тона твърда сол!

Сега намираме тези огромни индустриални ями съвсем компактно запълнени с фрагменти от огромни керамични съдове, употребявани за преваряване на разсол през втората половина на V хиляди прочие Хр. Заедно с тях, в оборудванията откриваме и относително огромен брой фрагменти от характерно завършени дребни съдове, наподобяващи стилизирана птица. Те имат хоризонтално издължено тяло с почти елипсовидно устие. Отпред под устието е завършен цилиндричен чучур, а срещуположната задница на съда е едва заострена или заоблена, оформяща кръгла или конична издаденост. Размерите на тези съдове варират в доста необятни граници - от дължина на устието към 4 см и височина на съда - 2 см до дължина на устието 20 см и височина на съда към 12 - 15 см.

Голямото количество цели и фрагментирани орнитоморфни съдове, открити при изследването на индустриалния комплекс демонстрира, че те също са имали основна роля в производството на суха сол, само че казусът за съответната им функционалност остава отворен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР