Проучвателна мисия на ПЕС, водена от генералния секретар Ахим Пост

...
Проучвателна мисия на ПЕС, водена от генералния секретар Ахим Пост
Коментари Харесай

ПЕС: Има нужда от конкретни мерки за борба с насилието над жени

Проучвателна задача на ПЕС, водена от генералния секретар Ахим Пост и ръководителя на ПЕС-Жени Зита Гурмай, е на тридневно посещаване в София.
 Нинова: С ПЕС оставаме на друго мнение за Истанбулската спогодба, само че сме в другарски дух
Освен среща с управлението на партията-домакин – Българска социалистическа партия, програмата на задачата включваше поредност от срещи с неправителствени организации и социолози, политолози и академични преподаватели. Тя приключи с посещаване в спешния център в София, където членовете на задачата разговаряха с дами - жертви на принуждение. Центърът се ръководи от Фондация " Асоциация Анимус " - неправителствена организация с дълготраен опит в битката с насилието против дами и изключително домашното принуждение.

Генералният секретар на ПЕС Ахим Пост съобщи: " Подготвихме това посещаване дружно с Българска социалистическа партия. Имахме един доста отворен и натоварен разговор. Техни представители участваха на множеството от срещите. Българските социалисти поеха задължения за смяна в законодателството, касаещо домашното принуждение, разкриването на спешни центрове в 28-те регионални града на страната и тяхното финансово застраховане. "

На срещата с задачата на ПЕС неправителствените организации обърнаха внимание на нуждата от държавна политика против насилието над дами и домашното принуждение. В препоръчаните от тях законодателни промени е написан механизъм за съгласуваност сред институциите на всички равнища в битката с насилието. 

" В Германия Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение беше утвърдена с консенсус сред всички политически сили през лятото на 2017 година Тя работи към този момент година и това е осъзната държавна политика - ние не толерираме насилието над дами. В ПЕС изрично сме на мнение, че Конвенцията е най-обхватният и стойностен документ, който може да превантира насилието над дами и да обърне мисленето за него ", добави Ахим Пост.

Председателят на женското обединяване на ПЕС Зита Гурмай съобщи: „ Знам, че в България болшинството от жителите също не одобряват насилието над дами като метод на държание. С Българска социалистическа партия оставаме на разнообразни позиции във връзка с ратификацията на конвенцията, само че сме съгласни, че би трябвало да се подхващат редица ограничения, възпиращи насилието над дами и подпомагащи жертвите му. Като социалисти, ние сме длъжни да се борим с този камшик на обществата ни. "

„ Очакваме поетите задължения бързо да се претворят в нови законодателни начинания на левицата в България, с цел да са налице по този начин нужните принадлежности на страната за сложно противопоставяне на насилието над дами и протекция на жертвите. Не можем да приемем, че през днешния ден към момента една от всеки три дами е била жертва на една или друга форма на принуждение, и даже не се употребява от закрилата на страната и законите. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР