Проучването показваше, че управляващата партия Право и справедливост (PiS) е

...
Проучването показваше, че управляващата партия Право и справедливост (PiS) е
Коментари Харесай

Жените вече няма да се страхуват да забременеят. Опозицията в П...

Проучването показваше, че ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS) е спечелила най-вече гласове, само че изглеждаше, че пътят към ръководството е открит за обединената опозиционна коалиция, водена от Туск.

 

PiS, която ръководи Полша от осем години, трансформира публичната телевизия в пропагандно звено на държавното управление, ограничи правото на аборт и демонизира ЛГБТ+ хората, мигрантите и бежанците. Тя също по този начин сложи Полша в конфликт с Брюксел по въпросите на върховенството на закона, което докара до заледяване на европейско финансиране в размер на десетки милиарди евро, написа " The Guardian ".

 

Туск се появи на сцената на предизборния щаб на Гражданската коалиция във Варшава, с цел да разгласи успеха на своята партия.

 

" Това е краят на злите времена, това е краят на ръководството на PiS, ние успяхме ", сподели Туск под одобрителните възгласи на събралите се поддръжници.

 

" Спечелихме демокрацията, спечелихме свободата, спечелихме нашата свободна обичана Полша. Този ден ще бъде запомнен в историята като ярък ден, възраждането на Полша ", сподели той.

Според обновения екзитпол, оповестен рано в понеделник, PiS има 36,6% от гласовете, демократичната „ Гражданска коалиция “ (КО) е втора с 31%, а десноцентристкият „ Трети път “ е трети с 13,5 %.

 

Ако този резултат бъде доказан, трите обединени партии ще имат болшинство в 460-местния полски парламент. Още една евентуална добра вест за полските прогресивни партии е, че съгласно екзитпола Конфедерацията, крайнодясна коалиция, която се очакваше да получи към 9% от гласовете, получи 6,4 %, което е по-малко от прогнозите на предизборните изследвания.

 

Повече изясненост по отношение на резултатите се очакваше сутринта, само че окончателният резултат може да бъде разгласен едвам в понеделник или даже във вторник. На изборите в Словакия по-рано този месец екзитполът показваше победа на прогресивната коалиция, само че действителните резултати се оказаха поразително разнообразни.

 

Изключително значимо е да се изчакат формалните резултати (до вторник) - дребните разлики могат ненапълно да трансформират картината ", съобщи Стенли Бил, професор по полски проучвания в Кеймбриджкия университет, пишейки в X (бившия Twitter). 

 

Въпреки това настроението в щаба на Гражданската коалиция беше радостно.

 

Барбара Новачка, народен представител от Гражданската коалиция, която остро подлага на критика репресиите на PiS против правото на аборт, съобщи, че е ясно, че опозицията е победила, и означи, че това е значим ден за полските дами.

 

" Младите дами няма да се опасяват да забременеят, младите дами няма да се опасяват да отидат на доктор ", сподели тя.

 

74-годишният ръководител на PiS Ярослав Качински съобщи, че резултатът на партията му е огромен триумф, само че призна, че " не знаем " дали партията има път към ръководството.

 

" Очакват ни дни на битка и напрежение ", сподели той пред поддръжници малко след излизането на резултатите от екзитпола. Ако PiS в действителност е най-голямата партия, тя има право да направи първия опит за сформиране на коалиция.

 

" Независимо дали сме на власт или в съпротива, ще продължим да изпълняваме нашия план и няма да позволим Полша да бъде предадена ", сподели той.

 

Изборната интензивност беше на път да надвиши 72% - най-високата след рухването на комунизма. При затварянето на изборните секции пред доста от тях се образуваха опашки. Властите обявиха, че всеки, който се е наредил на опашката преди формалния завършек на гласуването, ще може да гласоподава.

 

Телевизионни фрагменти демонстрираха няколкостотин души, най-вече млади, които чакаха на дълга опашка пред една от изборните секции в западния град Вроцлав, с цел да гласоподават. Местни поданици им носеха топъл чай и одеяла, както и храна.

 

Някои от хората на опашката споделиха, че са чакали шест часа. Избирателната секция затвори малко преди 3 ч. сутринта локално време, към шест часа след формалното затваряне на изборните секции.

 

По-рано денем в една от изборните секции в област Вола гласоподаватели от опозицията показаха убеденост в възможностите за победа на опозицията.

 

" Видях доста младежи, повече, в сравнение с преди четири или осем години, което ме кара да съм оптимист ", сподели 46-годишният Павел, който гласоподава за Гражданската коалиция на Туск. В същата изборна секция Мачей, 78 година, съобщи, че стандартът, че по-възрастните хора поддържат PiS, не е правилен, написа " The Guardian ".

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР