Проучване във Великобритания отрече ползата от лекарство за разреждане на

...
Проучване във Великобритания отрече ползата от лекарство за разреждане на
Коментари Харесай

Предписвано и у нас лекарство при Ковид-19 се оказа излишно и вредно

Проучване във Англия отхвърли изгодата от лекарство за разреждане на кръвта

Изписвано и у нас лекарство за попречване на затруднения след COVID-19 се оказва излишно и дори нездравословно. Това откри изследване във Англия в границите на стратегия, която изследва дълготрайните последствия от заболяването и другите лечения за тях. В нея се включват пациенти, прекарали лекуване в болница след заразяване с ковид, който промени живота ни през 2020/2021 година

Става дума за лекарството апиксабан, което е познато на пазара под името " еликвис ". То е един от група лекарства, които бяха необятно прилагани на пациенти с COVID-19 за разреждане на кръвта. Тези медикаменти постоянно се изписваха за дълготрайна приложимост поради риска от проблеми с кръвни съсиреци и прочие като затруднение от вирусната офанзива. В някои случаи у нас след тежко прекаран COVID-19 еликвис е предписван за приемане в продължение на 5 месеца, сподели инспекция на измежду пациентски въпроси в обществените профили на Министерство на здравеопазването.

Лекарството не оказва резултат за протичането на COVID-19, само че може да провокира кръвоизливи, въпреки и в редки случаи, демонстрират новите проучвания, осъществени в Кембридж. " Лекарствата за разреждане на кръвта, които смятахме за потребни в интервала след изписването от болница, са в действителност неефикасни за попречване на летален излаз или нови затруднения ", споделя проф. Шарлът Самърс, началник на клиничното изпитване.

За пръв път имаме безапелационни доказателства, че продължителното лекуване с противосъсирващи препарати след тежък COVID-19 слага пациентите в риск, без да им носи някаква ясна изгода, добавя и другият началник на проучването доктор Марк Тошнър. Двамата с проф. Самърс се надяват резултатите от тяхното проучване да трансформират лекарската процедура и протоколите за лекуване на COVID-19.

Според протоколите за лекуване, препоръчвани от Националната здравна система на Англия, приетите в болница с COVID-19 пациенти би трябвало да одобряват медикаменти за разреждане на кръвта в продължение на 14 дни, даже в това време да са изписани от болничното заведение, напомня " Гардиън ". Новите проучвания обаче демонстрират, че разликата от приема на такива медикаменти е минимална - 30,8% от получилите общоприетоо лекуване са били наново признати в болница в границите на една година от заразяването, до момента в който при приемалите апиксабан този дял е 29,1%.

През 2020 година медицинският свят се луташе в търсене на лекуване за необикновените затруднения при по-опасните разновидности на вируса, като решения постоянно се вземаха въз основата на консенсус, а не на резултати, разяснява проф. Самърс.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР