Проучване, проведено сред 600 здрави домашни кучета, установява силна връзка

...
Проучване, проведено сред 600 здрави домашни кучета, установява силна връзка
Коментари Харесай

Храненето на кучето със сурово месо може да доведе до разпространение на резистентната към антибиотици бактерия E. coli

Проучване, извършено измежду 600 здрави домашни кучета, открива мощна връзка сред храненето на кучетата със сурово месо и отделянето на бактерия Ешерихия коли ( E. coli ), която е устойчива на широкоспектърния антибиотик ципрофлоксацин.

С други думи, посредством суровото месо, с което се хранят кучетата, рискови и сложни за заличаване бактерии могат да обхванат сред хората и селскостопанските животни. Това е обезпокоително изобретение, споделят откривателите от Бристолския университет в Обединеното кралство.

" Ние нямахме за цел да се фокусираме върху суровата храна за кучета, а да проучим какво може да направи животното по-склонно да отделя устойчиви E. coli в изпражненията си ", споделя генетичният епидемиолог Джордан Сили от Бристолския университет.

" Нашето изследване откри доста мощна връзка сред отделянето на резистентни на ципрофлоксацин E. coli и храненето на кучета със сурова храна. "

Въз основа на разбора на изпражненията и анкетите, попълнени от притежателите на кучета, които обгръщат метода на хранене, други животни, както и средата за разходка и игра, само яденето на сурово месо се оказва забележителен рисков фактор за отделянето на резистентна към антибиотици E. coli .

Нещо повече, вариантите на E. coli , най-често разпознати при кучетата в селските региони, съответстват с тези, открити и при едрия рогат добитък. В градските региони кучетата по-често са имали варианти, открити при хора, което допуска по-сложна композиция от пътища за заразяване.

Изследователите приканват стопаните да обмислят опцията да подлагат домашните си любимци на диета без сурова храна, а притежателите на добитък да подхващат ограничения за понижаване на използването на антибиотици във фермите, откъдето се добива храната за кучета - процедура, която предизвиква антибиотичната устойчивост.

" Индивидуалните ограничения за понижаване на риска от обособяване на резистентни бактерии от кучетата включват прекосяване към диета без сурова храна или доставяне с качествено сурово месо, което може да бъде сготвено, и следващо готвене ", споделя Сили.

" Повечето сурови храни, продавани за консумация от кучета, не са с качество, което може да бъде сготвено, и могат да причинят сериозна заплаха за здравето на кучетата, в случай че бъдат сготвени. "

E. coli са част от здравословния чревен микробиом при хората и животните. Въпреки че множеството варианти са безвредни, някои могат да причинят проблеми, изключително при хора с отслабена имунна система. Когато зародят инфекции, изключително в тъкани като кръвта, те могат да бъдат животозастрашаващи и да изискват незабавно лекуване с антибиотици.

Ако E. coli не се повлиява от антибиотици като ципрофлоксацин, инфекциите стават по-трудни за лекуване. За да се преборим с това, е нужно да разберем по-добре връзката сред здравето на хората, животните и околната среда, споделят откривателите.

" Трябва да се открият по-строги ограничавания за броя на бактериите, които се позволяват в месото, което се продава за консумация в непреработен тип, в сравнение с в това, което се продава за подготвяне преди консумация ", споделя молекулярният бактериолог Матю Ависън от Бристолския университет.

Изследването е оповестено в One Health.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР