Проучване показа, че нощните смени може да са по-опасни за

...
Проучване показа, че нощните смени може да са по-опасни за
Коментари Харесай

Нощните смени са по-опасни за здравето на мъжете, отколкото на жените

Проучване сподели, че нощните смени може да са по-опасни за здравето на мъжете, в сравнение с дамите, заяви Medical Xpress.

Изследването съпостави данните на лабораторни мишки и хора. Констатациите демонстрираха, че мъжките човеци и от двата типа може да са по-уязвими към промени в циркадния темп.

В лаборатория специалистите откриха, че мъжките мишки демонстрират редица негативни реакции към необичайния биологичен темп, до момента в който женските мишки наподобяват по-малко наранени.

След това учените проучиха данни на над 90 000 чиновници, които работят на смени, във Англия и доближиха до същото умозаключение. Мъжете, които работят нощем, са по-уязвими към рисковите фактори за развиването на сърдечни болести и диабет като нараснало кръвно налягане, холестерол и кръвна захар. При дамите този риск също е налице, само че откакто откривателите са взели поради характера на другите специалности, той въпреки всичко е по-нисък, в сравнение с при мъжете.

Има разнообразни опасности според от специалността, сподели доктор Гарет Фицджералд, професор в медицинския факултет „ Перелман “ към Университета на Пенсилвания. Според него от голяма важност са и разликите в образованието и приходите на чиновниците. Откритията на Фицджералд демонстрират, че специалностите с нощни смени може да въздействат на мъжкия биологичен темп повече, в сравнение с женския, само че аргументите към момента не са ясни.

Лабораторните опити сочат, че е допустимо естрогенът да е част от отговора. Женските мишки с отстранени яйчници, които затова не създават естроген, се оказаха по-уязвими към рисковете.

Изследването е оповестено в Science Translational Medicine.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР