Проучване на общественото мнение, което бе разпространено от НАТО заедно

...
Проучване на общественото мнение, което бе разпространено от НАТО заедно
Коментари Харесай

Хората се страхуват повече от поскъпването на живота, отколкото от евентуална война

Проучване на публичното мнение, което бе публикувано от НАТО дружно с годишния отчет на генералния секретар Йенс Столтенберг, демонстрира, че интервюираните в страните от западния алианс се тревожат най-вече за покачването на разноските за живот. Този отговор са дали 58% от интервюираните. След това се подреждат финансова рецесия (37%), климатична рецесия и рисково време (32%) и беднотия и неравноправие (32%), а рискът от война против страната им е на пето място с  22%. Проучването може да видите тук.

Мнението на българите съвсем съответствува с това на хората от страните от Западна Европа, даже страната ни е водач по искащи страната да усили разноските за защита. Това са поискали шестима от 10 българи. В същото време сме на края на класацията в отговорите на въпроса би трябвало ли българската войска да помогне в отбраната на съдружник, в случай че бъде атакуван.

Подобна концепция поддържат 42% от българите, което слага страната даже след Исландия, която е единствената страна в НАТО без войска и Черна гора, която разполага с към 2300 бойци. Почти седем от 10 българи (68%) обаче считат, че НАТО незабавно би трябвало да ни отбрани при положение на непозната експанзия. Този резултат не е чудноват и дава отговор на

обичайните настройки, че някой постоянно ни е задължен, а ние в никакъв случай нищо не изискуем.

Не са странни и терзанията на европейците за положението на стопанските системи, поради поредните рецесии – пандемията, енергийните ограничавания, естествените бедствия, инфлацията,  миграцията, а и двете войни, чиито край не се вижда.

В същото време Европа стартира да се въоръжава и стартира деен спор за разширението на блока с включването на Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани. Грузия и Босна и Херцеговина скоро също ще стъпят на пътя на договарянията, а предходната седмица стана ясно, че и Армения обмисля сходна опция.

Европейците усещат, че е настъпил моментът за радикални промени, което най-вероятно няма да мине без жертви и без стесняване на куп “други ” разноските.

В редица прогнози от последната година се вижда, че рискът от обедняване е най-голямото терзание на европейците, като множеството от тях са песимисти, че проблемите ще се решат в близко бъдеще. Статистиката удостоверява тези опасения.

През февруари Европейската комисия понижи вероятностите си за икономическия напредък в целия Европейски Съюз и в частност – в еврозоната, прогнозирайки, че през тази година Брутният вътрешен продукт на Общността ще нарасне по-слабо от досегашните упования, откакто растежът на цените понижи покупателната дарба и високите лихвени проценти на ЕЦБ ограничиха кредитирането.  Европейска комисия чака брутният вътрешен артикул в целия Европейски Съюз и в границите на еврозоната да нарасне надлежно с 0.8% и с 0.9% на годишна база, което е

намаляване по отношение на есенната прогноза за напредък с 1.2% и с 1.3 %.

“Геополитическото напрежение, все по-нестабилният климат и редица решаващи избори по света тази година са фактори, увеличаващи неустановеност към вероятността за последователно ускорение на икономическия напредък и по-нататъшно закъснение на инфлацията ”, предизвести икономическият еврокомисар Паоло Джентилони.

Междувременно най-голямата стопанска система в Европейски Съюз – Германия,  е съществено разтърсена. Миналия месец икономическият министър Роберт Хабек призна, че проблемите са „ трагични “. Той уточни и част от аргументите: геополитическата рецесия, невижданият спад в международната търговия, загубата на покупателна дарба поради инфлацията, високите лихви. Според критиците на държавното управление главните аргументи за спада са несъразмерната администрация, неналичието на работна ръка и експерти и прекомерно скъпата сила. Освен това

доста компании към този момент започнаха да изнасят производствата си, с цел да не банкрутират.

Грижата за стопанската система победи страха от войната и тъй като някак си в последните две години европейците се наслушахме на закани. Кремъл плаши Запада с нуклеарни оръжия общо взето през месец, а по-късно излиза президентът Путин и изяснява, че това е единствено опция, която не се планува.

След неделните избори в Русия, кремълският владетел още веднъж съобщи, че в бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен спор сред Русия и НАТО. Подобен сюжет обаче изправя цивилизацията пред трета международна война, от чието експлоадиране безусловно никой не е заинтригуван. Няма потребност да загатваме, че Путин завоюва вота с рекорден резултат и се приближи до умопомрачителното единогласие на “гласоподавателите ” в Съветския съюз.

Европейските водачи към този момент настояват, че няма да се замесват във война с Русия и ускоряват защитата си за всеки случай, в случай че една заран Путин се разсъни с друга концепция в главата и тръгне на възвръща социалистическия лагер.

„ Икономиката, глупако ” е крилата фраза, зад която стои Джеймс Карвил, пълководец на сполучливата президентска акция на Бил Клинтън против Джордж Буш-старши през 1992 година. Ако би трябвало да перифразираме през днешния ден тази имитация, тя би звучала по този начин: „ И за мир, и за война са нужни пари “,  тъй като мощните европейски стопански системи биха били най-силното оръжие против Русия или против някой различен зложелател със същото самочувствие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР