Проучване на факторите, влияещи върху динамиката на производството и съхранението

...
Проучване на факторите, влияещи върху динамиката на производството и съхранението
Коментари Харесай

Най-бързо спадат антителата след COVID при млади мъже

Проучване на факторите, влияещи върху динамичността на производството и съхранението на антитела против COVID-19, извършено от Военномедицинската академия „ С.М. Киров “ и Лабораторна работа " Хеликс ", демонстрира, че младите мъже са най-уязвимата група във връзка с намаляването на равнищата на имуноглобулин. Това заяви Владимир Салухов, началник на първо поделение и клиниката „ Академик Н.С. Молчанов “.

Повече от 1400 души - мъже и дами на възраст от 18 до 70 години - които са имали коронавирусна зараза с лека, безсимптомна, умерена или тежка форма, са взели участие в общоруското изследване " Отклик ". Откритията му ще допринесат доста за битката с пандемията, защото имунитетът против COVID-19 не е бил проучен до момента при пациенти, които са имали лека форма на болестта.

" Ясно е, че рисковата група са младите мъже, изключително тези, които са имали безсимптомна или лека нова коронавирусна зараза. Ето за какво това е рисковата група, на която би трябвало да се обърне внимание, когато обсъждаме някакъв тип динамично наблюдаване ", сподели Салухов.

Според презентация, показана на конференция, равнищата на антителата се усилват до 45 дни след болестта, а оптималните концентрации се резервират до 60 дни, като след 180 дни се следи забележителен спад. При мъжете равнището на антителата против COVID-19 спада доста след 60 дни до 180 дни, до момента в който при дамите, назад, равнището на антителата се усилва след 60 дни. Освен това съгласно изследването възрастните хора резервират равнищата на антитела по-дълго и два пъти по-високи от тези на по-младите.

" Преди смятахме, че групата на възрастните хора е изложена на риск от по-неблагоприятно протичане. Оказва се, че възрастните хора имат по-добър имунен отговор в дълготраен проект ", отбелязва Салухов.

Спред Евгений Евгениев, шеф на Военномедицинската академия, изследването демонстрира, че тежестта на протичане на COVID-19 води до по-висока продукция на антитела. Също по този начин използването на глюкокортикоиди (хормонална противовъзпалителна терапия) при лекуването на умерени и тежки форми на COVID-19 подтиква по-високи равнища на имуноглобулини и свежда до най-малко риска от наново заразяване в границите на 180 дни.

" Настоящото изследване демонстрира напълно ясно, че глюкокортикоидите имат изразен клиничен резултат и те се употребяват в схемата за лекуване на новата коронавирусна зараза, като към този момент са включени във всички рекомендации. Освен това те дават по-изразена имунна реакция и отбрана на организма след нова коронавирусна зараза ", сподели той.

След това изследването ще бъде разширено до многогодишно изцяло следене на изследваната група, като ще се оцени смисъла на откриваемите характерности на имунния отговор и други клинично значими последствия от претърпяната коронавирусна зараза, както и резултатите след имунизацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР