Процесът за публичност на информацията по скандала Цумгейт продължава да

...
Процесът за публичност на информацията по скандала Цумгейт продължава да
Коментари Харесай

ВАС продължава да протака делото "Цумгейт"

Процесът за гласност на информацията по абсурда " Цумгейт " продължава да се протака във Върховния административен съд (ВАС). Така няма никакви изгледи скоро да станат ясни причините, с които Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) приключи инспекцията по случая против основния прокурор Сотир Цацаров през лятото на 2017 година Мандатът на Цацаров изтича след по-малко от година.

На първа инстанция в. " Сега " завоюва делото за достъп до социална информация и Административният съд в София подреди на основния контрольор Теодора Точкова да даде акта от инспекцията, както и материалите по нея. След като ревизираха Цацаров, инспекторите стигнаха до извода, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на правосъдната власт е оскърбен от държанието на основния прокурор - визитата му в ЦУМ в офиса на Георги Гергов от Българска социалистическа партия. По време на срещата на издателя на в. " Сега " Сашо Дончев е оказан напън за публицистичната политика.

От инспектората обаче апелираха решението на първата инстанция и по този начин през септември 2018 година процесът стигна до Върховен административен съд. Все още обаче съдът не го е разгледал всъщност, тъй като разнообразни тричленни и петчленни сформира се занимават само с въпроса дали от инспектората са подали вярно жалбата и дали Върховен административен съд не би трябвало да приключи делото, вместо да се занимава с него.

Стигна се даже дотам Точкова да пробва да притиска съдиите от Върховен административен съд да си вършат отказ по делото, тъй като четат изявленията на вестника. Според юрист Александър Кашъмов, който води делото за достъп до информация, този аргумент на Точкова е корист с право, неуважение към открития правов ред и неуважение на престижа на правосъдната система. А тезата й за липса на безпристрастност е неоснователна и неуместна. Инспекторката, която за повторно желае отводи по делото, всъщност опитва да си избере съдии, които да прегледат проблема, позволява той.

На 10 април петчленен състав на Върховен административен съд, в който влизат Любомир Гайдов, Николай Гунчев, Росен Василев, Сибила Симеонова и Юлия Тодорова са върнали делото на тричленен състав, който преди този момент го беше прекратил и по този начин Точкова трябваше да даде информацията. Според петчленката обаче процесът би трябвало да се гледа. Съдия Гунчев е подписал с изключително мнение, тъй като не е склонен с сътрудниците си. Според него процесът е трябвало да бъде преустановен.

 

СКРИТО-ПОКРИТО

Оказва се, че от ИВСС крият актовете си даже и от самите проверявани. Или най-малко по този начин се случи с инспекцията против ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той изиска да получи цялостното решение на инспекторите, с което беше оневинен в инспекцията за накърняване престижа на правосъдната власт. Панов беше единствено известен с писмо, че проверката против него е прекъсната, защото няма данни за осъществени нарушавания. От инспектората са дали отговор на Панов, че законът ги задължава единствено да го уведомят за резултата. Всичко друго било служебна загадка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР