Процесът по предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква вече

...
Процесът по предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква вече
Коментари Харесай

Москва губи битката си срещу украинската автокефалия

Процесът по даване на автокефалия на Украинската православна черква към този момент е необратим , написа в. " Washington Post " с позоваване на френския митрополит Емануил, който е взел участие във взимането на решението. По думите му, към момента не са приключени нужните процедури по даването на томоса за автокефалия.

Стремежът на украинците към църковна самостоятелност среща гневен отпор от страна на съветската черква . Днес московският патриарх Кирил се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей в финален опит да осуети отделянето на украинците от структурата на Московската патриаршия.

" Днес Вселенският патриарх повтори персонално при срещата с йерарсите от църквите, че решението е взето и нямаме желание да отстъпваме от него. Затова ние ще го следваме и работим по осъществяването му. " - разяснява митрополит Емануил.

Той добавя, че процесът към този момент е в заключителната си фаза.

" Изготвянето на томоса, който съставлява решението по този въпрос, е във финалната фаза. Но има още работа, която би трябвало да се свърши. " - показва митрополитът.

След диалозите в Истанбул съветският Кирил съобщи, че срещата му с Вартоломей е минала " добре ", само че съгласно отразяващите тематиката публицисти, той е бил нервозен и си е тръгнал прекомерно бързо - без да остане за обяд, както се е очаквало.

Впоследствие беше публикувано малко публично изказване от него:
" Разговорът беше доста верен , диалог сред главите на две църкви, осъзнаващи отговорността си за положението на вселенското православие и за положението на човешките души на тези места и в тези страни, които се намират под нашата отговорност. "

Макар че известието оставя усещане за диалог сред равни, на публицистите е направило усещане, че Вселенският патриарх се е обърнал към съветския с " Ваше самодоволство ", което е послание към йерархично зависещ свещеник.

Руската православна черква твърди, че Вселенската патриаршия не може да дава автокефалия по своя преценка, а би трябвало да се реализира компромис сред всички поместни църкви.
Руската черква изначално оспорва върховенството на Вселенската патриаршия и пробва да си присвои господство в православието, в духа на вековните упоритости на Москва да бъде " Третият Рим ".

Аналогична е мотивацията, с която съветската черква се опълчва и на даването на автокефалия на македонската черква.

По същия метод Москва се бори и против българската църковна самостоятелност по време на Възраждането.

В. " Washington Post " отбелязва, че Украйна придава изключително значение на решението на Вселенската патриаршия, защото го приема като значима крачка в консолидацията на украинската национална еднаквост .

 Руски хакери и московският патриарх обсаждат Вартоломей поради украинската автокефалия
Руски хакери и московският патриарх обсаждат Вартоломей поради украинската автокефалия

Аудиенция на 31 август…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР