Процесът по номинирането на германката Урсула фон дер Лайен за

...
Процесът по номинирането на германката Урсула фон дер Лайен за
Коментари Харесай

Юнкер: Номинирането на Фон дер Лайен за председател на Еврокомисията не беше прозрачно

Процесът по номинирането на германката Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия не беше транспарантен и бележи нежелателно разкъсване с практиката да се избират водещите партийни претенденти, съобщи актуалният ръководител Жан-Клод Юнкер, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

" Процесът не беше доста транспарантен ", сподели Юнкер на конференция през днешния ден в Хелзинки, отговаряйки на въпрос по какъв начин водачите от Европейски Съюз са избрали тази седмица неговия правоприемник.

Номинираният претендент предстои на одобряване от Европейския парламент, прецизира " Ройтерс ".

Юнкер сподели, че назначението му преди пет години е било транспарантно, защото е бил определен от водачите, откакто е взел участие в европейските избори. " За страдание това не стана традиция. Аз бях първият и финален шпиценкандидат ", означи той, употребявайки немската дума за водещ претендент в европейските избори.

Вчера Юнкер се срещна с Фон дер Лайен. Говорител на Еврокомисията дефинира срещата като " другарска ". По неговите думи Юнкер и Фон дер Лайен са двама същински европейци, които се познават от години. Юнкер я е уверил, че може да разчита на поддръжката на Европейска комисия за обезпечаването на равномерен преход, в случай че бъде определена от Европейския парламент. За това са й нужни минимум 376 гласа, само че измежду евродепутатите, главно от групите на Зелените и на социалистите се чу мощно неодобрение от номинацията й.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (453)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР