Процедурата за купуване на тестове за учениците е била опорочена.

...
Процедурата за купуване на тестове за учениците е била опорочена.
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър: Умишлено беше заложена по-висока цена за тестове за учениците

Процедурата за пазаруване на проби за учениците е била опорочена. Това твърди някогашният зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров.

" Участвах в крайната фаза в прехвърлянето на тестванията от Министерство на здравеопазването към МОН. Бях по-скоро наблюдаващ. Не мога да упреква никого. Това е работа на други органи. Моята реакция пристигна поради това, че процедурата беше опорочена и забавена и тестванията не бяха доставени в точния момент ", изясни той в студиото на " Здравей, България ".

По думите му цялата система на образованието е била сложена в невидение. " Самият министър Николай Денков беше измамен на няколко пъти. Болно ми е, тъй като ние, като управление, поехме задължението последни да затворим учебните заведения и при първа опция да ги отворим ", сподели още Петров.

Според него съзнателно е била заложена висока цена за тест.

" Днес Стойчо Кацаров споделя, че са взети 3 пъти повече проби от това, което е заложно. Средната цена за тест е 3 лева, а бяха заложени 8 лева ", изясни още някогашният зам.-министър на опазването на здравето.

На въпрос дали счита, че министерството е толерирало наши компании за пазаруването на проби, Петров съобщи следното: " Не мога да приказвам за Министерство на здравеопазването напълно. Мога да приказвам за хора, взели участие в процедурата. Има няколко казуса. Първият е за какво за едни и същи неща имаше четири процедури, а не една? Появиха странни компании които до момента не са се занимавали с търговия на медицински произведения  и са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е за какво процедурите не се водят от съответния зам.-министър, а бяха поверени напълно в ръцете на шефа на кабинета– госпожа Лилия Чорбанова. Това не е нейно обвързване ".

Бившият зам.-здравен министър заключи, че тестванията са достоверни и дават отговор на условията.

Припомняме, че през вчерашния ден КПКОНПИ уличи Министерството на здравеопазването в корупция поради процедурата по закупуването на тестванията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР