Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОКВсе по-успешно у нас навлиза

...
Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОКВсе по-успешно у нас навлиза
Коментари Харесай

Нов метод предпазва сърцето от развитието на сърдечна недостатъчност

Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК

Все по-успешно у нас навлиза нов способ на физиологична електрокардиостимулация, явяващ се опция на познатата до в този момент стандартна стимулация на дясна камера.

Трима пациенти от началото на 2023 година в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ са минали сполучливо през софтуерно новаторска процедура, състояща се в електрокардиостимулация на снопа на лявото бедро. Манипулациите са осъществени от екипа на проф. Светослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков ”.

Интервенцията съставлява стимулация, при която със специфичен 3D интродюсер се вкарва електрод с дейна фиксация в септума и под електрофизиологичен надзор се захваща сигнал от лявото бедро на проводната система на сърцето.

Предимството на новия способ е, че е изцяло физиологичен, като се подтиква непосредствено проводната система на сърцето, до момента в който при общоприетата терапия с стандартни стимулации се прави от върха на дясната камера и се подтиква мускулатурата и след това съществува риск от предизвикателство на пейсмейкърна индуцирана кардиомиопатия, която може да докара до сърдечна непълнота.

Самата операция е рутинна, също както при слагане на елементарен пейсмейкър, единствено че електродът се вгради на характерно място и има електрофизиологичен надзор на захващането на бедрото. Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК.

Имплантацията на стимулатор със стимулация на лявото бедро, може да се приложи при огромен % от пациентите, нуждаещи се от непрекъснат пейсмейкър.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР