“Процедурата се развива във ВСС и аз изобщо не мога

...
“Процедурата се развива във ВСС и аз изобщо не мога
Коментари Харесай

Захариева отрича да има пазарлък по линията БарселонаГейт - отстраняването на Гешев

“Процедурата се развива във Висш съдебен съвет и аз въобще не мога да приказвам от името на Висш съдебен съвет бърза ли се или не. Така, че този въпрос към тях. По мое мнение няма нищо общо с настояването за имунитетите, само че дали се бърза или не, преценката е на Висш съдебен съвет. Не мисля, че има общо сред двата процеса. Но това, което част от тях споделят, най-малко в общественото пространство е, че усещат някакъв напън ”, съобщи Захариева. 

 

Въпросът има ли някаква форма на пазарлък сред основния прокурор Иван Гешев и водача ГЕРБ Бойко Борисов изникна поради протичащото се на терена на политическата и правосъдната власт. Всичко стартира след хипотетичния атентат против обвинител №1 и поръчката на Мария Габриел в хода на договарянията за кабинет с мандат на ГЕРБ да изиска оставката му. 

 

Тогава Гешев и Борисов оповестиха война един на различен, а прокуратурата се задейства по-активно по случая БарселонаГейт, макар че следствието заставам няколко години на трупчета. 

 

Междувременно Висшият правосъден съвет стартира да преглежда ненадейно импортирани претенции за предварителното освобождение на основния прокурор от поста му. Исканията бяха импортирани първо от шестима членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, а след това - от още четирима. 

 

Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова желаеха Гешев да бъде освободен поради тежки нарушавания на служебните отговорности. Припомняме, че Чапкънова е от парламентарната квота, а в медийни изяви на Цветан Цветанов, когато към момента бе част от ГЕРБ, някогашният втори в партията на Бойко Борисов се разгласи в поддръжка на Чапкънова, която по думите му е била предложена от бургаските депутати на групировката. 

 

В края на тази седмица се случиха две паралелни събития - прокуратурата внесе и последната порция документи към БарселонаГейт като спомагателни претекстове за отнемането на имунитета на Бойко Борисов, а при разискванията към процедурата във Висш съдебен съвет за предварителното освобождение на основния прокурор, шестимата кадровици ненадейно отдръпнаха настояванията си. 

 

Допуска се, че Борисов се пробва да изтъргува свободата си за поста на Гешев. Такава теза изрази и пред ФрогНюз адв. Михаил Екимджиев. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР