Процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев вече е

...
Процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев вече е
Коментари Харесай

Процедурата по отстраняването на Гешев е в ход, Сарафов го даде на прокурор. Предстоят куп проверки

Процедурата по отстраняването на основния прокурор Иван Гешев към този момент е в ход. Това разгласи пред NOVA представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев.

„ От през днешния ден стартира да тече 7-дневният период, който приключва следващия понеделник. След това
има тридневен период, в който Висш съдебен съвет да свика съвещание,
на което да се ревизира редовността и допустимостта на предлагането на шестимата членове на Прокурорската гилдия ”, разясни Магдалинчев.

Главният прокурор Иван Гешев към този момент персонално е получил дубликат от предлагането за отстраняването му.

Етичната комисия към Висш съдебен съвет би трябвало да изрази становище по оставката на зам.-директора на Национална следствена служба Ясен Тодоров, поискана от Сарафов. Засега такава точка не е включена в дневния ред на Висшия правосъден съвет (ВСС) за на следващия ден, само че е допустимо да бъде добавена и изключително.

Все още няма подадено искане за оставката на Сарафов. Главният прокурор разгласи през вчерашния ден, че ще изиска отстраняването му.

На този декор, от Съдийската гилдия резервираха цялостно безмълвие за трусовете в Прокуратурата. Отношение не са взели нито ръководителят на Върховния касационен съд, нито този на Върховния административен съд.

Заместник основният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал против основния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура, научи.

В него се излагат изказвания за дейности на обвинител номер едно, които заместникът му желае да бъдат тествани,
с цел да се откри налице ли са данни за осъществено закононарушение.
От Градската прокуратура потвърдиха, че подобен сигнал е получен и обясниха, че следва посредством системата за инцидентно систематизиране на делата да бъде определен наблюдаващ прокурор.

Борислав Сарафов желае инспекция на Гешев за нерегламентирано събиране на информация. Става дума за запис на телефонен диалог на основния прокурор с член на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, изработен от самия Гешев.

Иска се и инспекция за вероятно длъжностно закононарушение, във връзка казаното от Сарафов през вчерашния ден, че обвинител номер едно от 2021 година употребява почивната база на прокуратурата в Боровец като фамилно жилище и редовите прокурори нямат достъп до „ Къщата на регентите “.

Заместник основният прокурор желае от Софийската градска прокуратурата да ревизира и
дали Иван Гешев не е направил закононарушение против правораздаването
с изнесената от самия него информация по време на изказването си през вчерашния ден за диалог с наблюдаващия прокурор по хода на така наречен дело „ Барселонагейт “.

Едномесечен период ще има определения на инцидентен принцип прокурор, с цел да реши постанова ли се възлагането на инспекция. Ако реши, че – да – ще има още два месеца, с цел да реши съдържат ли в сигнала на Борислав Сарафов данни за осъществено закононарушение.

Очаква се заместител основният прокурор да сезира и Висшия правосъден съвет да ревизира не е ли направил с тези свои дейности Иван Гешев и дисциплинарно нарушаване.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР