Протоколът от аутопсията показва, че не става въпрос за тромбози

...
Протоколът от аутопсията показва, че не става въпрос за тромбози
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Не става въпрос за тромбози при починалата след ваксинация 57-годишна жена

Протоколът от аутопсията демонстрира, че не става въпрос за тромбози при умрялата след имунизация 57-годишна жена в Пловдив. Това осведоми пред БТВ основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Той добави, че до края на седмицата, или най-късно при започване на другата, ще станат ясни всички резултати от проучванията на умрялата жена. Кунчев е на мнение, че това ще докара до старт на всеобщата имунизация. " Хората би трябвало да бъдат спокойни. Ако не се одобри такава стъпка и не се спре имунизацията, незабавно ще тръгнат клюки. Това е чисто експертен въпрос ", изясни още той. Доц. Ангел Кунчев добави, че сходна процедура за прекъсване на партиди ваксини е общоприета за всички препарати, които се ползват по принцип.

За другия драматичен случай от последните дни - на бременна жена, която е умряла от коранавирус, доцент Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни заболявания разяснява, че не може да се чака до последно за лекуването. " Предполагам, че като бременна е избягвала болничното лекуване, само че би трябвало да се поддържа връзка с персоналния доктор, акушер-гинеколога си и да по-рано да постъпи в болница ", разясни тя.

Квотите са разпределени еднообразно сред трите вида ваксини. До момента ги съблюдаваме, сподели доцент Ангел Кунчев. По думите му и при трите компании - " Пфайзер ", " Модерна " и " АстраЗенека`, е имало промяна на количествата.

Според доцент Ива Христова и трите вида ваксини са извънредно ефикасни. " Ще ограничим епидемията когато минем 30-40% с имунизирането, а при 70% ще знаем, че няма такава ", на мнение е Кунчев. Според доцент Ива Христова имунизирането във висок % предотвратява разболяването.

" По-важното безусловно 100% предотвратява смъртен излаз и тежки затруднения ", изясни тя. За новите разновидности на вируса Христова разяснява, че и трите утвърдени ваксини ги покриват, само че компаниите имат подготвеност да ги преработят, в случай че се наложи.

Доц. Кунчев увери, че всички имунизирани досега сигурно ще получат и вторите си дози от препаратите, като единствено за март ще получим 480 хиляди дози ваксини. " Трябва пламенно да ограничаваме вируса и това ще стане посредством имунизирането. Развитието и на вируса, и на нашата лична акомодация към него води до понижаване на случаите ", уточни доцент Христова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР