Противоречиво научно изследване провокира дебат за опитите върху животни, предаде

...
Противоречиво научно изследване провокира дебат за опитите върху животни, предаде
Коментари Харесай

Противоречиво научно изследване провокира дебат за опитите върху животни

Противоречиво научно проучване предизвика спор за опитите върху животни, съобщи Агенция Франс Прес. Учени са правили опити с  маймуни, съзнателно разграничени от децата си .
Прочетете още
Според резултатите от проучването майките на новородени, които са разграничени от дребните си, се успокояват от прегръщане на плюшени играчки. Маргарет Ливингстън, невролог и създател на публикация за майчината обич, стана обект на рецензии, откакто изследването й беше оповестено в сп. " Протоколи на Американската национална академия на науките ", предава Българска телеграфна агенция.

Споделянето на публикацията " Елементи на майчината обич " в обществените мрежи предизвика 250 учени да подпишат общо писмо до списанието за отдръпването на материала. Асоциации, защитаващи правата на животните, се оповестиха против опитите на Ливингстън, които се основават на делене на новородените примати от майките им.

Изследването е с резултати, които по едно и също време са  предстоящи и с ниска стойност за науката . То е предизвикало стрес и ненужни страдания на животните.

" Трябва да спрем да използваме, да публикуваме и да промотираме жестоки способи, които предизвикват рисково страдалчество ", написа Катрин Хобитър, експерт по приматите в шотландския университет " Сейнт Андрюс "

Маргарет Ливингстън, създател на спорното проучване за държанието на маймуните, и университетът " Харвард " опазиха научното изследване. Тези наблюдения могат  да оказват помощ на учените да схванат майчинската обвързаност при хората  и да оказват помощ на дамите след импровизиран аборт и мъртво раждане, се споделя в изказване на факултета по медицина на " Харвард ". Ливингстън сподели, че опитите с животни избавят животи.

Критиците обаче дават отговор, че разделянето на майки от новородените им деца и утешаването с плюшени играчки  не води до теоретичен прогрес . Според някои учени казусът е внушителен за по-големия проблем - противоречиви проучвания не престават да бъдат оповестени в влиятелни научни издания.

През септември американският Сенат гласоподава за преустановяване на наложителните проби върху животни на пробни медикаменти преди опитите върху хора. Според Лиса Енгъл-Джоунс, експерт по приматите, работеща за организацията ПЕТА (Хора за етично отношение към животинте), опитите върху животни са " кокошка със златни яйца " за промишлеността. Така се разгласяват оптимално количество научни публикации, споделя Емили Трънъл, невролог към ПЕТА.

По-голямата част от учените не споделят позицията за тотално прекъсване на опитите с животни. Позицията на научната общественост е за  по-умерена процедура  в тестванията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР