Противоречивият план на германския канцлер Олаф Шолц да продаде на

...
Противоречивият план на германския канцлер Олаф Шолц да продаде на
Коментари Харесай

Сделката с Китай за пристанището на Хамбург под въпрос

Противоречивият проект на немския канцлер Олаф Шолц да продаде на Китай елементи от контейнерния терминал на пристанището в Хамбург беше подложен под въпрос, откакто органите за сигурност на страната оповестиха оборудването за " сериозна инфраструктура " , написа европейската редакция на " Политико ".

Преди Шолц настояваше китайската държавна компания Cosco да получи позволение да купи миноритарен дял в контейнерния терминал в пристанището на Хамбург , отхвърляйки опасенията и възраженията на няколко министри от личното му държавно управление.

Въпреки това неочакваното систематизиране на терминала като " сериозна инфраструктура " от Федералната работа за осведомителна сигурност на Германия значи, че Берлин би трябвало да преразгледа договорката и може да се стигне до нейната възбрана. Съвместно следствие на немските публични радио- и телевизионни оператори WDR и NDR, както и всекидневника Süddeutsche Zeitung за първи път оповестяват за новата оценка на сигурността.

" Тъй като предпоставките се трансформираха, ние... изследваме въздействието върху цялостната обстановка в нашата зона на отговорност ", сподели представител на немското министерство на стопанската система пред кореспонденти на постоянна конференция в сряда.
 След Русия, китайското прелъщение на Германия
След Русия, китайското прелъщение на Германия

Германия работи с Китай по този начин, както в миналото с Русия: слага икономическите си облаги пред ползите на Европа и се придържа към това, което от дълго време е магическа формула: " Това е просто бизнес "

Новата оценка на сигурността е значима, тъй като даже упорити бранители на пристанищната договорка, като кмета на Хамбург - социалдемократ и непосредствен съдружник на Шолц, Петер Ченшер, неведнъж са твърдяли, че Китай няма и не би трябвало да получава достъп до сериозна инфраструктура . Логиката за поощряване на китайските вложения е, че тези пристанища ще бъдат облагодетелствани от китайските спедитори, които развиват бизнеса си там.

Придобиването в контейнерния терминал е част от по-широка стратегическа самодейност на Пекин за придобиване на надзор върху инфраструктурата, която е от решаващо значение за обхващащата целия свят комерсиална самодейност " Един пояс, веднъж ", мрежа от транспортни връзки, предопределени да свържат китайските фабрики с богатите западни пазари.

Cosco към този момент има дялове в двете най-големи европейски пристанища в Ротердам и Антверпен, като в същото време управлява и пристанището на Пирея в Атина и стои зад скица за разширение на железопътен терминал в Дуисбург, където се срещат реките Рур и Рейн, и който е фокусна точка за сухопътни товари, идващи от индустриалните центрове на Китай.

Потенциално по-строгият метод на Берлин към Пекин идва, до момента в който Европа се бори да се оправи с следствията от, в което Макрон сподели, че Европейски Съюз не би трябвало да бъде " почитател на Америка " и да бъде " заловен " в напрежението сред Съединени американски щати и Китай към Тайван.

Докато представител на немското държавно управление отхвърли да разяснява изявлението с Макрон, представител на външното министерство насочи апел към Китай за деескалация на напрежението с Тайван и разкритикува последното военно обучение на Пекин покрай самоуправляващия се остров.

" Очакваме всички страни в района да допринесат за мира. Това се отнася в идентична степен и за Китайската национална република ", сподели представителят и добави: " И ни се коства, че дейности като военни заплашителни жестове са в несъгласие с тази цел и усилват риска от непреднамерени военни конфликти. "
 Германия към Китай: Промяна на статуквото на Тайван - единствено с мир
Германия към Китай: Промяна на статуквото на Тайван - единствено с мир

За това настоя Шолц пред китайския премиер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР