Противно на масово разпространеното мнение, че производството у нас е

...
Противно на масово разпространеното мнение, че производството у нас е
Коментари Харесай

България сред първите 10 в ЕС по дял на индустрията в икономиката

Противно на всеобщо публикуваното мнение, че производството у нас е сринато, последните данни на Евростат демонстрират тъкмо противоположното. България се подрежда измежду първите 9 членки на Европейския съюз, за които промишлеността е от изключително огромно значение за икономическото развиване. Тези данни се поддържат и от непрестанно растящото равнище на българския експорт в последните няколко години.
През предходната година промишлеността е имала дял от 24.4% в стопанската система при приблизително 19.4% за целия Европейски Съюз. Така страната ни се подрежда директно след Германия и Румъния с дял от 25.7 на 100 и преди Франция и Англия. Най-големият дял на промишлеността има ирландската стопанска система - 36.6%. Сред първите пет страни са още Чexия, Cлoвeния, Cлoвaкия и Унгapия, следвани от Полша. На дъното по този индикатор е Люксембург.
Именно индустриалният бранш е третият подред, който дава най-вече работа на европейците. У нас промишлеността е втора по значение на пазара на труда, демонстрират данни на Евростат за каузи на заетите по стопански индикатори за предходната година. Над 20% от българите в трудоспособна възраст работят в бранша.
Най-много работа у нас се обезпечава от сферата на търговията, превоза, туризма и ресторантьорството. Една четвърт от заетите, или съвсем 26 на 100, попадат в тази категория. На трето място по дял на претовареност е секторът на земеделието, където работят 18%, сочат данните, написа Сега.
Не чак толкоз огромен, само че въпреки всичко забележителен дял на пазара на труда имат чиновниците в областта на обществената администрация, защитата, образованието и опазването на здравето и обществените служащи. Те съставляват съвсем 16% от всички заети в страната. Силно развиващият бранш на осведомителните технологии също дава сериозен принос - в него работят 2.6 на 100 от българите. Служителите в региона на финансовите и застрахователните услуги са съвсем 2%. Най-малък остава делът на работещите в региона на недвижимите парцели - едвам 0.8% по данни на европейската статистическа работа.
Tъpгoвиятa, тypизмът, тpaнcпopтът и pecтopaнтьopcтвoтo са от огромно значение за целия Европейски съюз. Cпopeд изчиcлeниятa нa Eвpocтaт имeннo тaм ca били зaeти eднa чeтвъpт oт eвpoпeйcкитe гpaждaни пpeз 2016 година На второ място по брой заети в Европейски Съюз, за разлика от България, е публичната сфера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР