Против гласуваха депутатите на Бойко Борисов заедно с всички от

...
Против гласуваха депутатите на Бойко Борисов заедно с всички от
Коментари Харесай

Плаващо мнозинство отхвърли искането на ПП-ДБ граничните полицаи да използват СРС

" Против " гласоподаваха депутатите на Бойко Борисов дружно с всички от " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ". " За " предлагането бяха единствено от ПП-ДБ, а концепцията е на Бойко Рашков още от времето му на вътрешен министър.

В момента от Министерство на вътрешните работи право да желаят потребление на специфични разследващи средства имат Главна дирекция " Национална полиция ", Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " /ГДБОП/, ГДГП, дирекция " Вътрешна сигурност " и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. ГДГП разполага с териториални звена - районни дирекции " Гранична полиция " /РДГП/, които не са измежду изброените субекти, имащи право да желаят потреблението на специфичните разследващи средства, се показва в претекстовете на законопроекта на Министерски съвет.

Седемте дирекции дават отговор за съответната гранична зона, включително за въздушната граница. Отдалечеността на множеството РДГП голословно усилва нужното време и запаси, финансови и човешки, свързани с настояването за потребление на специфични разследващи средства. За превъзмогване на изложените усложнения със законопроекта се предлага като субекти, които имат право да желаят потребление на специфичните разследващи средства, наред с ГДГП да се прибавят и РДГП, стимулират предлагането вносителите.

Според тях предлагането цели да обезпечи осъществяването на функционалните отговорности на полицейските органи на ГДГП по осъществяването на оперативно-издирвателната активност и следствие на закононарушения. Осигурява се на ГДГП право на достъп до електронната система на Българска народна банка. По този метод ще се подсигурява осъществяването в цялостен размер на дейностите по документирането на закононарушения, като се събира и информация за финансови средства, добити от незаконна активност.

" Ако ние позволим това, ще облекчим процедурата по искане и разрешаване потреблението на специфични разследващи средства в интервал, в който страната ни е " нападната " от мигранти, наркотрафиканти и всичко, което минава през границите и се назовава контрабанда или трафик ", разяснява някогашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков от " Продължаваме промяната - Демократична България ", представен от Българска телеграфна агенция.

Според него при сегашната процедура минава прекомерно дълго време, през което " и наркотрафикантът, и мигрантът, и всички останали, за които са получени сигнали, че ще извършат нарушаване през граничния пункт или през зелената граница, към този момент ще са минали ".

" Колкото повече стават субектите, които имат право да желаят потребление на специфични разследващи средства, толкоз повече става заплахата да бъдат нарушени правата на жителите ", счита Елхан Кълков от Движение за права и свободи.

Според Димо Дренчев от " Възраждане " в България има проблем с противозаконното подслушване и казусът не е в този закон, а на напълно друго място. Той добави, че персонално е бил жертва на подслушване. Николай Дренчев от " Възраждане " уточни, че би трябвало да има радикално друго отношение към службите за сигурност от депутатите.

" Доводът, че тази самодейност е на Министерство на вътрешните работи, мен мощно ме тормози и е една от аргументите да не поддържа решението. Инициативата на Министерство на вътрешните работи е от времето на Бойко Рашков ", изясни Маноил Манев от ГЕРБ-СДС. " Когато Бойко Рашков и Атанас Атанасов ме убеждават, че СРС са безвредни, стартирам да се тормозя. Притеснявам се за метода, метода и задачата за използване на СРС-та от толкоз ниски равнища ", разяснява още депутатът.

" Не виждаме логичност да бъде свалено равнището на достъп до СРС в случай, че същото би могло да бъде направено примерно за районните дирекции на ГДБОП, които имат доста повече претенции за прилагане на СРС ", разяснява Ивайло Вълчев от " ИТН ". Той означи, че в изменението на закона на РДГП се дава достъп и до масивите на Българска народна банка. " В нас остава усещането, че с измененията някой се пробва да си резервира, не толкоз очевидно от София, малка врата, за достъп до информация, която ще бъде употребена надали единствено за оперативна работа ", разяснява депутатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР