Протестите в България започнаха да стават много чести. Превърнаха се

...
Протестите в България започнаха да стават много чести. Превърнаха се
Коментари Харесай

Филип Димитров: Протестите в България се превърнаха почти във форма на социално развлечение

" Протестите в България започнаха да стават доста чести. Превърнаха се съвсем във форма на обществено забавление ". Такава констатация направи пред БНР Филип Димитров, парламентарен арбитър и някогашен министър-председател.

Той си спомни за митингите от 1997 година, в които взе интензивно присъединяване.

На днешния ден преди 27 години националното недоволството против държавното управление на Жан Виденов доближи своята връхна точка. Протестиращи жители обкръжиха Народното събрание. Стигна се до взлом на Народното събрание. При митингите пострада и самият Димитров, тогава депутат от Съюз на демократичните сили - той бе оцапан с кръв при конфликт с полицията.

" Скандирахме, пеехме и издигахме лозунги. Имаше и такива, които бяха хвърлили камъни. Дойде полицията и подгони хората с палки. Много мои сътрудници упорстваха да повеждам каузи, само че аз отхвърлих. В сериозни обстановки полицията има право даже да бие. Ако това право ѝ се отнеме, всеки, който не пази нещо съществено и просто е решил да се забавлява на гърба на другите, би могъл да основава блъсканица в страната, " изяснява през днешния ден някогашният министър председател.

Филип Димитров изясни в предаването " Нещо повече ", че ролята на Петър Стоянов в този миг е била извънредно значима. Той означи също, че при служебното държавното управление на Стефан Софиянски са били подхванати съществени стъпки.

" Подготви се почвата за въвеждането на Валутния ръб. Подаде се молбата за участие в НАТО, " напомни той.

Димитров сподели, че чака " положителни номинации " за Конституционния съд.

" Хора, които членуват в партии и са дали поръчка, че имат предпочитание да организират някаква партийна позиция, не би трябвало да одобряват сходни номинации. Трябва да се търси политическа неангажираност, " счита конституционният арбитър.

За Конституцията няма да ви кажа нищо, безапелационен бе някогашният министър председател по пово последните промени в главния закон.

" В последните 8-10 години се строеше една наклонност да показват страната като най-корумпираната и най-нещастната. България е на последно място по своето икономическо положение, само че в групата на богатите.

Необходимо беше да има такива промени, които да отговорят на основаните у българските жители упования. Това има значение и за нашите интернационалните сътрудници. Конституционният съд обаче не е Сенат. Няма за задача да поправя едни или други дейности на Долната камара, " е мнението му.

Филип Димитров означи позитивна наклонност в политическия живот на страната.

" Преживяхме две – три години, в които гледахме прояви на ругатни и обиди, демонизация и завист. Това нещо затихва, " регистрира някогашният министър председател.

Димитров счита, че стоим рационално в геополитическо отношение.

" Макар и по-бавно, имаме площад да стигнем много надалеч. Голяма част от тази тиня, която се хвърляше върху България, беше подправена и погрешна. Сега, с не кой знае какъв брой трагични дейности, съумяваме да измием лице, " заключи Филип Димитров.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР