Протестите, те не са изцяло консолидирани за едно нещо, те

...
Протестите, те не са изцяло консолидирани за едно нещо, те
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов, икономист: Земеделците да помислят, преди да протестират, дали ще им е от полза

Протестите, те не са напълно консолидирани за едно нещо, те са многолики, ми се коства, и разнопосочни. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус " " Това е България "   икономистът и финансист Румен Гълъбинов. " В случая със зърнопроизводителите, това е един бранш, който стабилно във времето е доходоносен и печеливш бизнес. Аз не помня година, в която този бранш да е завършвал на загуба, мисля, че няма такава. Тоест, всяка година той създава, заплаща налози, способства за брутния вътрешен артикул на България и осъществя нелоша облага, съизмерима с банковия бранш, с финансовите интервенции и действия. Така че, той е и много дотиран. Досега този бранш е дотиран и субсудии от народен бюджет и европейски стратегии. И в този момент възбраната за импорт на зърно, като последна, тя по този начин или другояче изтече, ", сподели Гълъбинов.

Според него, това, че беше признато решение на българското Народно заседание да го удостовери това нещо, сега слага хората в земеделския бранш в обстановка да помислят преди да стачкуват, дали в действителност не стачкуват против нещо, което би могло да им е от изгода.

" Защото ние сме имали импорт от Украйна на зърно и други аграрни артикули и преди. Това не е някакъв казус, че в този момент ще стартираме за първи път да внасяме от там. Този импорт не е бил чак толкоз огромен % от зърнения ни баланс. Напротив, дори е бил по-малък. Под 10% от зърнения баланс е това, което е внасяно от Украйна до момента. Сега упованията също не са за някакви колосални вносни квоти от Украйна. За узаконяването на продукцията Европейска комисия сподели, че строго ще съблюдава това нещо и самите украински управляващи ще го съблюдават, тъй че да не идва некачествено зърно в България, да е сертифицирано и качествено по европейските стандарти. И то не е единствено производството на зърното, не е единствено добиването на суровината, ами те са транспортни действия, логистика, предпазване, преправяне, а ние имаме мощни мощности за преправяне ", изясни икономистът.

" Нека стане по този начин, че българското зърно да е в по-голяма конкуренция с това от Украйна и българските преработватели да работят повече с родното произвеждане зърно, а не с вносно, тъй като другояче, може да се окаже, че им е по-изгодно да работят с вносното, в случай че българското зърно държи цени или желае да държи по-високи цени. Така че това е пазар, цените това лято на новата годишна продукция на зърнени храни не означават напредък на интернационалния пазар, дори са надолу, тъй като Русия също има мощна годишна продукция и също много желае да изнася ", добави Румен Гълъбинов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР