Протестиращите по света настояват правителствата да премахнат изкопаемите горива

...
Протестиращите срещу климата са готови да излязат на улицата в
Коментари Харесай

Протестиращите срещу климата са готови да излязат на улицата в повече от 50 държави за един уикенд на демонстрации, за да настояват правителствата постепенно да преустановят изгарянето на изкопаеми горива, които опасно нагряват планетата.

В година на нарастващи смъртни случаи и икономическа криза строеж от рекордни наводнения, горски пожари и суша, протестиращите имат планира повече от 500 събирания – от Пакистан и Нигерия до Съединените щати.

Организаторите на демонстрациите очакват глобалното избирателната активност през уикенда достигна общо повече от един милион души. Това може да превърне действието в най-големия международен протест за климата отпреди пандемията COVID-19, когато движението за „училищна стачка“, водено от шведската активистка Грета Тунберг, видя милиони хора по света да се присъединят към маршове.

Протестиращите настояват за край на субсидиите за нефт и газ

Организаторите казаха, че ще се обърнат към правителствата незабавно да прекрати субсидиите за нефт и газ и да отмени всякакви планове за разширяване на производството на изкопаеми горива.

Правителствата са похарчили рекордните $7 трилиона в субсидиите за нефт, газ и въглища миналата година, според МВФ анализ.

„Излизаме на улицата, за да поискаме това Африканските лидери постепенно се отказват от изкопаемите горива и се фокусират върху инвестиране в ръководена от общността възобновяема енергия, за да се отговори на търсенето на енергия за 600 милиона африканци, които нямат достъп до електричество“, каза Ерик Нюгуна, климатичен активист със седалище в Найроби, Кения.

Демонстрациите се провеждат два месеца преди тазгодишния United Среща на върха на COP28 за климата на нациите, където планират да участват повече от 80 държави настояват за глобално споразумение за постепенно премахване на въглищата, петрола и газа.

Изгарянето на изкопаеми горива е основният причина за изменението на климата, но страните никога не са се споразумявали за климата на ООН преговаря за постепенно премахване на изкопаемите горива – въпреки че те са се ангажирали да „намалят постепенно“ използването на енергия от въглища.

Правителства, разчитащи на нефт и газ приходи и тези, които планират да използват енергия, базирана на изкопаеми горива, за подобряване на бедните общности Очаква се жизненият стандарт да отхвърли предложението.

По-богатите нации се очаква да инвестират повече в нисковъглеродна енергия

Богатите нации също ще бъдат изправени пред натиск да предложат много повече финансиране за подпомагане на развиващите се страни да инвестират в нисковъглеродна енергия .

Възобновяемата енергия е по-евтина от изкопаемите горива по отношение на текущите му разходи, но общностите се нуждаят от подкрепа, за да направят предварителни инвестиции, необходими за бързо изграждане на вятърни паркове и инсталиране на слънчеви панели.

Въпреки наличието на изобилие от слънчеви енергийни ресурси , Африка получи само 2 процента от глобалните инвестиции във възобновяема енергия през последното време две десетилетия, казва Международната агенция за възобновяема енергия.

Около 15 000 души се очаква да се присъединят към марш в Ню Йорк в неделя, докато лидерите се събират за следващата седмица Общото събрание на ООН, както и „среща на върха за климатичните амбиции“ в сряда.

„Това е насочено към световните лидери“, каза Мици Джонел Тан, климатичен активист от младежкото движение Fridays for Future в Манила, Филипините.

„Времето на индустрията за изкопаеми горива изтече. Имаме нужда от справедлив преход и трябва постепенно да премахнем изкопаемите горива, причиняващи унищожаването на нашата околна среда“, каза тя.

Организацията на обединените нации предупреди, че страните са далеч от пътя за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий от прединдустриалните времена, както беше договорено в Париж през 2015 г. Оттогава светът се е затоплил най-малко с 1,1 градуса.

През последните няколко месеца Земята счупи среднодневния си топлинен рекорд няколко пъти. Според един показател юли е най-горещият месец в историята.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР