Протестиращи в столицата на Армения Ереван призоваха министър-председателя Никол Пашинян

...
Протестиращи в столицата на Армения Ереван призоваха министър-председателя Никол Пашинян
Коментари Харесай

Ескалация в Армения, гняв срещу Русия

Протестиращи в столицата на Армения Ереван приканиха министър-председателя Никол Пашинян да подаде оставка, часове откакто той осъди апелите за " прелом " и откакто Азербайджан стартира военна интервенция в популации с арменци район Карабах, предава БГНЕС.

Множество хора се събраха на Площада на републиката в Ереван, пред офиса на Пашинян, с цел да осъдят метода, по който той се оправя с карабахската рецесия, викайки: " Никол изменник! " и " Никол оставка! ".

Пашинян, който се сблъсква с митинги в Армения, откогато Ереван загуби войната с Азербайджан през 2020 година, по-рано предизвести против апелите за оставката му.

Агенция Франс Прес показва, че полицията е оградила офисите на Пашинян, като част от протестиращите са се пробвали да пробият кордона.

Арменската съпротива упреква Пашинян, че е слаб във връзка с Карабах.

" Невъзможно е да имаме водач, който губи нашите територии ", декларира пред Агенция Франс Прес един от протестиращите, Геворг Геворгян, боен деец.

" Искаме да покажем, че арменският народ няма да изостави хората в Арцак ", прибавя той, употребявайки арменското име на Карабах.

Друг протестиращ, Аветик Чалабян, също изрази неодобрение от метода, по който управляващите се оправят с опълчването с Азербайджан.



" Пашинян обещаваше мир в продължение на три години, само че ето, че стартира трета война ", сподели той.

" Ако държавното управление не успее да отбрани 120 000 свои сънародници, то те са предатели и би трябвало да подадат оставка ", сподели той, изчислявайки броя на популацията на отцепническия район.

Десетки протестиращи се събраха и пред съветското посолство в Ереван.

" Всичко това е разследване от политиката на Русия. Ако те не желаят да пазят, тогава би трябвало да знаят, че тук няма място за тях ", декларира един от протестиращите пред Агенция Франс Прес.

Русия от години поддържа боен контингент в района, който на доктрина би трябвало да предотвратява ескалация и да пази мира. На процедура обаче, изключително след началото на съветската инвазия в Украйна, това не се случва. Мнозина в Армения упрекват Москва, че е предала арменските ползи, с цел да си обезпечи поддръжката на Баку и Анкара.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР