Протестиращи в Прага поискаха оставката на правителството. Те направиха митинг

...
Протестиращи в Прага поискаха оставката на правителството. Те направиха митинг
Коментари Харесай

Протестиращи в Прага поискаха оставката на правителството

Протестиращи в Прага желаеха оставката на държавното управление. Те направиха протест под мотото " Чехия против бедността " с стопански претенции към управляващите. Подохът на недоволството се организира на Вацлавския площад в центъра на Прага. Организаторите оповестиха пред кореспонденти, че вземат участие над 30 000 деятели, които са се събрали на митинг против политиката на настоящето държавно управление и влошаващото се финансово положение на елементарните жители на фона на енергийната рецесия и растящите цени, написа БНР.

" Събрали сме се тук, с цел да защитим ползите на страната ни. Искаме да изразим съмнение към държавното управление с ненасилствен цивилен митинг ", сподели основният уредник на митинга, ръководител на неотдавна основаната политическа партия " Закон. Респект. Професионализъм " (PRO) Йндржих Райхл. Протестът, сподели той, " е освен против икономическата беднотия, само че и против моралната беднотия ".

Това е вторият сходен протест на Вацлавския площад в Прага след този на 11 март, проведен от новата политическа партия, под надпис " Срещу бедността ".

Демонстрантите и ораторите на митинга упрекват Европейския съюз и чешкото държавно управление за растящата инфлация и неведнъж приканиха актуалната петпартийна коалиция да подаде оставка.

" Искаме оставката на държавното управление ", съобщи Райхл пред множеството. Райхл, който по специалност е правист, е някогашен заместник-председател на Чешката футболна асоциация.

" Оставка, оставка ", скандираха протестиращите. " Ние сме тук, с цел да подкрепим страната си ", сподели Райхл.

Демонстрантите желаеха също по този начин чешкото държавно управление да спре дейностите, с които разгласи, че ще понижава дезинформацията и подправените вести.

Протестиращите осъдиха позицията на държавното управление във войната на Русия против Украйна. Райхл назова министъра на защитата Яна Чернохова, неприкрит покровител на проукраинската позиция, " най-големият риск за сигурността на нашата страна ".

Някои хора на митинга подписваха петиция с искане за излизане на страната от НАТО.

Протестиращите поеха на шествие до постройката на държавното управление. 

Райхл съобщи, че групата му е подготвена да продължи да ескалира митингите. PRO няма места в Народното събрание, показва АП. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР