Протестиращи срещу цените на горивата жълти жилетки в Белгия влязоха

...
Протестиращи срещу цените на горивата жълти жилетки в Белгия влязоха
Коментари Харесай

Протестиращи срещу цените на горивата в Белгия влязоха в сблъсъци с полицията

Протестиращи против цените на горивата " жълти жилетки " в Белгия влязоха в конфликти с полицията и възпламениха нощес автоцистерна, оповестяват локални медии. В страната от предишния петък са в ход митинги, съпроводени с блокади на хранилища за предпазване на гориво. В следобедните часове през вчерашния ден полиция бе изпратена да разпръсне с водно оръдие обсада южно от Брюксел, прецизира Българска национална телевизия.

Снощи на мястото на раздраната обсада са се върнали стотици протестиращи и някои от тях са провокирали вълнения, оповестяват очевидци. Част от протестиращите са почнали да хвърлят разноцветни димки, в това число по персонални коли, както и да режат дървета, с които да препречат минаващата наоколо автомагистрала. Пътищата в региона остават недостъпни за придвижване и тази заран, полицията към този момент се е отдръпнала.

Търговци с гориво прецизират, че протестиращите към този момент не пропущат даже цистерни с мазут за отопление. Според тях рецесия с доставките на горива в Белгия няма да бъде позволена, само че може да се чакат закъснения в снабдяването. Недоволните възразяват против изравняването на акциза на дизела и на бензина.

Доскоро в Белгия придвижването с дизелови коли бе насърчавано от страната с данъчни облекчения, само че от предходната година посоката ненадейно се обърна с пояснения за грижа към природата. Дизеловите коли в Белгия са с 1/3 повече от бензиновите по данни на статистиката и за най-старите от тях се вкарват забрани за придвижване в централните елементи на огромните градове.

Правителството съобщи, че няма да отстъпи от сегашната си икономическа политика, която планува повишение на облагането на горивата против намаляването на общата данъчна тежест за служащите. Според икономисти покупателната дарба в Белгия в последните години непрекъснато пораства и изпреварва инфлацията, която е 40 на 100 от началото на века. Изследванията обаче демонстрират, че минимум тази позитивна картина се отнася за хората с ниски приходи и изключително за самотните родители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР