Протестиращи миньори и енергетици блокираха главни пътни артерии в област

...
Протестиращи миньори и енергетици блокираха главни пътни артерии в област
Коментари Харесай

Миньори и енергетици блокираха проход и ключови пътища в протест срещу въглищния преход

Протестиращи миньори и енергетици блокираха основни пътни артерии в област Стара Загора рано сутринта в петък.

Те упорстват на идното изключително държавно съвещание по-късно да не бъде обсъждана точката за Териториалните проекти за обективен преход на въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник . Европейска комисия е планувала над 3 милиарда лв. за зелената им промяна и разкриване на новаторски работни места. Но България остава единствената страна в Европейски Съюз, която не е одобрила тези проекти.

Решението трябваше да бъде взето в сряда на постоянното съвещание на кабинета, преди да бъде изпратено за одобрение и от Брюксел, само че беше отсрочено поради зародилото напрежение - миньори и енергетици предходната седмица пред Министерски съвет, дружно със зърнопроизводителите.

Освен това държавното управление ще уточни част от текстовете на териториалните проекти за въглищните региони. Това стана по искане на ГЕРБ и Движение за права и свободи , които също така ще изискат парламентарна комисия да управлява средствата, които Европейски Съюз ще отпусне според проектите.

Малко преди 7,00 часа в петък протестиращите миньори и енергетици ограничиха опцията за прекосяване през Прохода на Републиката (Хаинбоаз) в региона на село Гурково, където се стигна до напрежение с водачи.

В сряда миньори, енергетици и представители на синдикални организации се събраха пред постройката на Културния център в Раднево, където трябваше да се организира изключителната среща с представители на Министерството на енергетиката и Министерството на районното развиване и благоустройството. Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов беше в Раднево, само че синдикати, миньори и енергетици отхвърлиха да го изслушат.

Страната може да получи средства и по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Той не съдържа ангажимент за затваряне на въглищни централи, а за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2026 година Вместо съответна дата за затваряне на мощности, в него има планове, които целят да понижат потребността от въглища.

През януари да предоговори изискването по ПВУ за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия да предложи метод да подсигурява поетия ангажимент за декарбонизация, без да се прекратява работата на централите за въглища най-малко до 2038 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР