Протести, организирани от Националното сдружение на българските лозари, блокираха днес

...
Протести, организирани от Националното сдружение на българските лозари, блокираха днес
Коментари Харесай

Лозари излязоха на протест в различни градове на страната

Протести, проведени от Националното съдружие на българските лозари, блокираха през днешния ден основни пътища в страната. Демонстрации имаше в Пловдив, Монтана, Плевен, Харманли и Поморие.

Лозарите упорстват дотациите им да се усилят от 30 от 300 лв. за декар действително отгледано лозе, както е в други страни от Европейски Съюз.

От сектора желаят и да бъде заменен изпълнителният шеф на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

Лозари от цяла Северна България излязоха на митинг край Плевен. Димитър Хараламбиев, който е един от уредниците на митинга, изясни:

„ Целта на митинга е да бъдем чути като организация на лозарите с нашите проблеми във връзка с дефицита на оборотни средства. Работим на обединен пазар с сътрудниците от Испания, от Западна Европа, даже и от Румъния, където самото лозарство е сносно субсидирано и в един миг ние не сме конкурентоспособни. 15 на 100 от сътрудниците са подготвени да излязат от този занаят, т.е. лозарството продължава стремително все по-надолу. Характерният за българина занаят, който си отпътува – нямаме работна ръка, страната неглижира бранша. Ние получаваме мизерно подкрепяне, което не е по никакъв метод съответно на напъните, които се поставят. Ще излезем с техника, ще излезем с хора “.

В Монтана протестиращите затвориха с трактори част от околовръстния път.

„ Ако нещата не се трансформират, тази година ще бъде последна за производителите на грозде “, беше безапелационен Даниел Ангелов, който отглежда 500 декара в село Безденица:

„ От предходната година заявяваме, че бедстваме, а в действителност след инфлацията, която в този момент е фрапантна, ние сме на ръба пред отричане преди началото на стопанската година. Умишлено сектора се води към закриване на гроздопроизводството – нещо, с което България се слави от епохи “, съобщи Ангелов.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР