Протест заради скъпия ток за промишлеността с искане за незабавни

...
Протест заради скъпия ток за промишлеността с искане за незабавни
Коментари Харесай

Протести заради скъпия ток в София и в Русе, държавата обяви компенсаторни мерки |

Протест поради скъпия ток за индустрията с искане за незабавни обезщетения блокира центъра на София през днешния ден в 12 ч. Демонстрация имаше и в Русе.  Работодателите предизвестяват, че без ограничения може да се стигне до цялостен банкрут на стопанската система.

Множество недоволни жители се събраха пред някогашния Партиен дом на София и блокираха придвижването в Триъгълника на властта.

На митинга участваха притежатели на по-малки фамилни компании и по-големи предприятия, които към този момент заплащат двойно и тройно повече за ток, в сравнение с през същия интервал за предходната година. Бизнесът настоява за компенсиране на всички небитови консуматори в страната, които са над 600 000.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева е безапелационна, че са нужни незабавни обезщетителни ограничения:

" Тук сме, тъй като телефоните ни прегряха от компании, които имат непостижимо високи сметки за ток, в пъти повече от предходните няколко месеца. Необходими са обезщетителни ограничения в размер на сумите, които са над плануваните от КЕВР, с цел да не изпаднем в обстановка на стопански колапс, серпантина от инфлация и освобождение на служащи ".

На този стадий сме чули ограничения, за реализирането на които е нужно да има работещ парламент, само че до момента в който това се случи, към този момент ще бъде прекомерно късно за бизнеса и индустрията, предизвести тя. 

Демонстрацията в Русе против високите цени на тока протече по-спокойно. Най-активни бяха представителите на ресторантьорския и шивашкия отрасъл. Въпреки че митингът нямаше публично позволение, локалната полиция съпътстваше стачкуващите през булевардите по определения маршрут. Те блокираха за малко основно кръстовище и направиха шествие из центъра на града.

Междувременно страната предложи нови обезщетителни ограничения за бизнеса и уязвимите публични групи. В началото на ноември ще влезе в действие променената методика на цената на снабдител на тока за 250 хиляди компании. Днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков, съобщи, че до края на седмицата би трябвало да влезе в действие помощта от по 50 лв. на мегаватчас за компании с оборот над 500 000 лв.. Представители на бизнеса и синдикатите се срещат през днешния ден със служебния министър председател Стефан Янев. Протестиращите са подготвили пакет от незабавни ограничения, които ще предложат на държавното управление за преодоляването на ценовата рецесия в енергетиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР